Věkový průměr učitelů jihočeských středních škol je bezmála 50 let

16. září 2018 14:03

Vysoký věkový průměr učitelského sboru trápí několik škol v Jihočeském kraji. Situace je nejhorší ve strojírenských a technických oborech, kde je často mnoho učitelů v důchodovém věku.

Například na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích má nárok na důchod více než polovina učitelů.

Vilém Čejka tu učí třiadvacátým rokem. Jeho sice důchod čeká zhruba za 12 let, ale většina jeho kolegů už tuto věkovou hranici přesáhla a někteří dokonce přesluhují. „Není za ně náhrada. Není to jen o tom, že by přišli noví mladí kantoři, ale i o tom, že tihle lidé mají úžasnou praxi nejen pedagogickou, ale také technickou. A tohle se nedá naučit během pár let a už vůbec ne na pedagogických fakultách,“ říká.

Ředitel školy Jaroslav Koreš momentálně zaměstnává 44 učitelů, část na poloviční úvazek. Přesně polovina z nich má za sebou praxi dlouhou 32 let. „Já v současnosti potřebuji tři lidi, takže úvazek tří učitelů je rozdělený mezi ty ostatní. Pokud by odešel ještě jeden, nemám představu, jak by se to vyřešilo,“ popisuje.

V kraji vznikla první střední škola waldorfského typu, nastoupilo do ní 15 žáků

V Českých Budějovicích zahájilo provoz první jihočeské waldorfské lyceum. Zatím využívá náhradní prostory

České Budějovice se staly osmým místem v republice, kde funguje waldorfská střední škola. První jihočeské waldorfské lyceum dětem umožňuje absolvovat kompletní cyklus tohoto druhu vzdělávání od mateřské školy až po maturitu.

Problém vidí například v současných platových podmínkách, které jsou podle něj nedostatečné. „Nyní je nástupní plat pro učitele odborných předmětů, který musí mít vysokou školu technického směru a pedagogické minimum, 26 tisíc korun hrubého. Když se podíváme na nabídky práce, kolik by ten člověk bral, kdyby šel dělat tu svoji odbornost do firmy, tak to číslo určitě bude dvojnásobné,“ komentuje.

Průměrný věk učitelů jihočeských středních škol je bezmála padesát let. Vyplývá to z Predikce potřeby pedagogických pracovníků, kterou si nechal vypracovat Jihočeský kraj.

Podle vedoucí krajského odboru školství, mládeže a tělovýchovy Hany Šímové by situaci mohla zlepšit připravovaná novela zákona o pedagogických pracovnících. „Měla by přispět k tomu, aby odborníci z praxe mohli po dobu čtyř let vykonávat funkci pedagogického pracovníka bez kvalifikace pedagogiky, pokud mají praxi ve svém oboru alespoň pět let, a ty čtyři roky budou sloužit k tomu, aby si určité pedagogické minimum doplnili,“ vysvětluje.

Pomoci má i plošné zvýšení platů ve školství o 15 procent, které nedávno ohlásila vláda. To by se od 1. ledna příštího roku mělo týkat také všech pedagogických i nepedagogických pracovníků v Jihočeském kraji.

Spustit audio

Související