Trvalkové záhony a střechy porostlé rostlinami dostaly Zoo Hluboká do finále ekologické soutěže

19. srpen 2021 11:01

Zoo Hluboká se dostala mezi finalisty soutěže Adapterra Awards. Tu pořádá Nadace Partnerství, která hledá a oceňuje projekty ochlazující města a zadržující vodu v krajině. Porotu zaujaly střechy pavilonů s rostlinami a trvalkové záhony, které zoologická zahrada postupně zakládá už od roku 2006.

„Tady máme takovou rákosinu. Jsme na břehu rybníka, proto jsem volil rostliny, které by měly navozovat tu atmosféru,“ ukazuje zahradník Jan Nussbauer jeden z mnoha trvalkových záhonů, které v zoologické zahradě vytvořil.

„Takových míst tady máme více než deset. Na různých stanovištích je celkem přes 150 druhů rostlin jak domácího původu, tak z jiných kontinentů. Sáhli jsme i po rostlinách ze severní Ameriky nebo z Asie, protože jsme chtěli prodloužit období kvetení, abychom tady měli spoustu hmyzu, aby tady létali motýli a bzučeli čmeláci,“ dodává.

Tato rostlinná společenství se starají o to, aby se na některých plochách zoologické zahrady udržela v půdě voda. „Rostliny zadrží veškerou vláhu, která spadne ve formě srážek, a zároveň dokážou překlenout poměrně dlouhá období sucha. Plochy tedy není potřeba dodatečně zalévat, vymýšlet nějaká zavlažovací zařízení a podobně,“ vysvětluje Jan Nussbauer.

V Zoo Hluboká si lidé mohou všimnout i střech porostlých rostlinami. „Zelené střechy naší zoo zaujímají plochu zhruba 1300 metrů čtverečních a trvalkové výsadby v současné době asi 250 metrů čtverečních,“ upřesňuje zástupce ředitele Roman Kössl.

Čtěte také

Zajímavá je podle něj střecha na vzdělávacím centru a administrativní budově. „Je oblouková, takže nahoře má rovinu, ale postupně se střecha sklání. Ve spodních částech má sklon až přes 50 stupňů, byla to pravděpodobně první střecha republice s tímto sklonem,“ popisuje.

„Osm střech je extenzivních, to znamená, že mají vrstvu půdy kolem deseti centimetrů, takže tam mohou růst jen suchomilné rozchodníky, netřesky a podobně. Tři střechy jsou intenzivní s větší vrstvou půdy. Na některých byste možná ani nepoznali, že se jedná o střechu. Třeba když přecházíte přes ubikace medvědů a tygrů, jsou tam takové cesty, ale jste na střeše, kde rostou i stromy,“ doplňuje Roman Kössl.

Pokud se vám trvalkové záhony a zelené střechy v Zoo Hluboká líbí, můžete podpořit zoologickou zahradu v ekologické soutěži Adapterra Awards na webových stránkách až do 15. října.

Spustit audio

Související