Vlčata, kůzle kamzíka i malá lama přišli na svět v Zoo Hluboká

16. červenec 2021 13:08

Rodiny vlků, lam a kamzíků v Zoo Hluboká se rozrostly. Lamí a kamzičí mláďata už pokukují po návštěvnících. Vlčata se zatím spíš skrývají, a tak chovatelé jejich počet jen odhadují.

„Víme stoprocentně o čtyřech vlčatech, ale je možné, že se tam ještě nějaké skrývá. Uvidíme, třeba bude překvapení a budeme mít i pět nebo šest vlčat,“ říká u výběhu vlků obecných v Zoo Hluboká zooložka Markéta Jariabková.

Mláďata se sice zatím neukazují, ale občas jsou slyšet. „Začínají se ozývat kňučením, vrčením. Když jim rodiče přináší potravu, tak kníkají a škemrají,“ popisuje zooložka.

Čtěte také

Kamzíky Zoo Hluboká nechová tak dlouho, jedno kamzičí kůzle je tu ale možné zahlédnout. „Kamzíky chováme necelých osm let, ten chov se nám spíš nedařil, tak jsme ani moc nedoufali, že bychom nějaké mládě mohli mít. V polovině června nás samička překvapila,“ vypráví Markéta Jariabková.

Mládě se má čile k světu. „Hned od první chvíle bylo aktivní, pohybovalo se dobře, samice se o něj starala, hezky ho čistila. Teď je mu skoro měsíc a už tady hopká, objevuje více výběh a více se odvažuje skákat po kamenech,“ popisuje zooložka.

Nový přírůstek je také k vidění ve výběhu lam krotkých. „Narodil se 19. června, je to malý kluk. Už začíná ochutnávat dospěláckou stravu, zkouší trávu, seno i granulát,“ dodává Markéta Jariabková.

Tato mláďata uvidí návštěvníci zoologické zahrady v jejich výbězích minimálně do konce roku.

Spustit audio

Související