Téměř 500 let stará zámecká vodárna v Hluboké nad Vltavou zase funguje. Dodává vodu do kašen a na zalévání zahrad

2. červenec 2021

Zámecká vodárna v Hluboké nad Vltavou ze 16. století je už zase plně funkční. Památkáři spustili zásobování zámku vodou pomocí Francisových turbín z roku 1908. Oprava vodárny za víc než pět milionů korun trvala čtvrt roku.

„Abychom některé části přepravili z místa na místo, pomáhal nám kladkostroj řetízkového mechanismu zdvihu. Tím pádem pracovníci mohli usazovat části turbín. Jsou tady části až o váze jedné tuny,“ popisoval během rekonstrukce restaurátor Zdeněk Vaindl.

„Zkusili jsme i zajímavější, unikátnější přesun těžkých věcí a využili toho, že dřevo plave. Nechali jsme zaplavit spodní část vodárny a dopravovali sem materiál po vodě. Dá se říct, že jednou rukou jsme dokázali odtlačit třeba 500 kilogramů těžkou část trámu,“ dodává.

Čtěte také

Restaurátoři používali původní materiály i technologie. „Používala se speciální malta na doplnění zdiva, která je vyráběná jen pro tyto účely. To dřevo bylo docela dost podstatné, aby neprošlo nějakým rychlým vysycháním a nedošlo k deformacím,“ vysvětlil Zdeněk Vaindl. Opravené jsou nejen zdi, podlahy a trámy, ale také samotné turbíny.

Vodárna vznikla už v 16. století, během staletí ale doznala značných změn. „Původně tu byly dřevěné objekty, ty se při různých povodních zničily. Tento barokní domeček je z poloviny 18. století, technické vybavení asi z roku 1908. Nejcennější je, že ty Francisovy turbíny jsou usazeny na dřevěné konstrukci. V tom je výjimečnost naší hlubocké zámecké vodárny,“ uvádí kastelán zámku Hluboká nad Vltavou Martin Slaba.

Vodárna bude rozvádět vodu z řeky Vltavy do zámeckých kašen a spodního rybníčku v parku. Využívat se bude především k zavlažování zámeckých zahrad.

Spustit audio

Související