Zámecký park v Třeboni získal zpět podobu z 19. století. Asfaltové cesty a lavičky zalité v betonu jsou minulostí

2. červen 2020 17:45

Obyvatelé a návštěvníci Třeboně se po devíti měsících můžou znovu procházet v zámeckém parku. Skončila rekonstrukce, která mu vrátila podobu z 19. století. Za své vzaly popraskané asfaltové cesty, zmizely i zabetonované lavičky.

Proměnu si už přišla prohlédnout například paní Jaroslava. „Tady ten zámecký park byl vždycky hezký, tak se těšíme, že sem budeme chodit,“ komentovala.

Cesty v zámeckém parku v Třeboni dohromady měří osm kilometrů. Během posledních devíti měsíců z nich zmizel asfalt a nahradil ho mlatový povrch. Kromě toho, že se tak parku vrátila podoba z 19. století, nový povrch umožní lepší hospodaření s vodou.

„Zámecký park má rozlohu šesti hektarů a je celý umístěný pod hladinou vody blízkého rybníka Svět, proto je zde velmi vysoká podzemní voda. Pod asfaltovými cestami byl litý beton a právě voda, která je tady všudypřítomná, se zadržovala v části pod rybníkem, kde nám stromy ve velkém uhnívaly. Naopak část blíže městu a kostelu s vodou hospodařit nemohla, tam pro změnu stromy usychaly,“ vysvětlil kastelán třeboňského zámku Vít Pávek.

V parku zatím kvetou azalky a rododendrony, v příštích letech by tady barevných květů mohlo být ještě mnohem víc. „Ve své nejkrásnější podobě měl zámecký park více ornamentálních květinových záhonů. My si to dneska už nemůžeme moc dovolit s ohledem na vzrostlou výsadbu velkých dubů, lip a kaštanů, ale přeci jenom něco obnovovat chceme,“ uvedl kastelán.

Spustit audio

Související