Dvě historické studny na nádvoří zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou budou znovu funkční

Lidé už můžou navštívit Národní zemědělské muzeum u Hluboké nad Vltavou. Nádvoří loveckého zámku Ohrada je ale stále zavřené. Návštěvníci se sem podívají, až skončí současná rekonstrukce.

„Záměrem celé rekonstrukce bylo zejména odvést povrchovou vodu z nádvoří, takže opravujeme kanalizaci a také všechny povrchové cesty a odtoky, tedy žlaby i chodníky, které jsou kolem dokola celého nádvoří,“ popisuje ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Jiří Houdek.

Zatímco páteřní cesta nádvoří je ze žulových kostek, chodník podél zámku tvoří původní kameny. „Veškerá zádlažba byla zachována, akorát spárování se udělalo takovou speciální hmotou. Ta dýchá, ale zároveň když přijde déšť, umožňuje vodě stéct do žlabů a poté se kanalizací odvede mimo zámek,“ říká Jiří Houdek.

Na nádvoří loveckého zámku Ohrada jsou i dvě historické studny, které budou znovu funkční. „Návštěvník si bude moci vyzkoušet, jak se dříve říkalo, navážit vodu, to znamená tímto táhlem zatahat tak, aby voda tekla do přiloženého dřevěného vědra. Dříve tato voda sloužila pro zvířata, případně pro psince, které byly tady na prvním nádvoří,“ doplňuje ředitel.

Návštěvníci se budou moct znovu na nádvoří zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou podívat v druhé polovině června.

Spustit audio

Související