Soukromou korespondenci i archeologické nálezy skrývala půda loveckého zámku Ohrada

1. červen 2020 08:01

Národní zemědělské muzeum Ohrada v Hluboké nad Vltavou využilo čas pandemie ke generálnímu úklidu půdy. Pracovníci tu objevili mnoho pokladů. Jsou mezi nimi archeologické nálezy ze středověku, obrazy nebo zápisky lesních hospodářů.

„Tady máme na trámu vynesené zkameněliny, což jsou původní sbírky s evidenčními čísly. Kdykoli totiž dělníci někde něco vykopali, hned dali vědět na Hlubokou. Máme doklady o tom, že třeba Schwarzenberg dělal první vykopávky na Babě a Karlově Hrádku,“ říká kurátor podsbírky lesnictví Václav Kinský.

Uprostřed půdy jsou rybářské sítě, stará okna, v bednách původní preparáty ryb. Pracovníci Národního zemědělského muzea všechny nalezené předměty rozdělili do čtyř skupin. „Na zkameněliny a minerály, archeologické nálezy, lesnické a myslivecké předměty a pak různé artefakty ze života zámku,“ vyjmenovává kurátor.

Čtěte také

Našel se například přehled zásoby stromů a těžby na panství Hluboká, v násypu za trámem zůstalo torzo dopisu z roku 1904. „Jan Voldřich, poměrně významný archeolog, v něm píše o nálezech z dnešního hřbitova v Sedlci. Ta komunikace mezi ním a Schwarzenbergem je pro nás poměrně cenná,“ prozrazuje Václav Kinský.

Na komíně je pak zdokumentován vznik celého zámku. „Kdo stavěl komín, do omítky vyryl svůj podpis a letopočet, takže tady můžeme vidět třeba letopočty 1730, 1817 a 1840,“ ukazuje Václav Kinský.

Nejstarší archeologické nálezy poputují do sbírek Jihočeského muzea, další předměty se objeví ve foyer Národního zemědělského muzea Ohrada. Většinu z nich návštěvníci uvidí na výstavě v roce 2022, kdy muzeum oslaví 180. výročí svého vzniku.

Spustit audio

Související