Na zámek Hluboká se po 80 letech vrátila schwarzenberská granátnická garda

2. září 2019 14:27

Muži v modrobílých uniformách s vysokými chlupatými čepicemi a šavlí u pasu strážili zámek Hluboká. Schwarzenberská granátnická garda se sem vrátila poprvé od roku 1939, kdy její členové drželi čestnou stráž při pohřbu knížete Jana Nepomuka I.

Vévodská stráž přijela z Českého Krumlova, kde ji dobrovolníci obnovili před dvěma lety. Návrat gardistů byl zároveň rozloučením s létem při Hradozámecké noci na Hluboké.

Při nástupu se jedenáctičlenná schwarzenberská granátnická garda vydala od Alšovy jihočeské galerie směrem k hlavní bráně zámku Hluboká. U strážních hlásek už čekala hradní stráž. Výstřel oznámil příchod gardistů a na počest zazněla schwarzenberská fanfára.

Gardě velí hejtman Martin Neudörfl. Pro něj je tahle funkce posláním. „Jsem patriot a mám velkou lásku k našemu městu, Českému Krumlovu. Schwarzenberská granátnická garda byla jedním ze stěžejních symbolů našeho města,“ připomněl.

„Letos jsme zahájili rekonstrukci gardových kasáren a stěžejním cílem celého programu je plnohodnotná obnova hradní stráže v Českém Krumlově. To znamená, aby se granátníci vrátili na strážnici, aby tam byli celoročně každý den,“ dodal.

Typická pro granátníky je uniforma s vysokou těžkou čepicí, které se říká medvědice. „Tahle uniforma je skutečně výjimečná, už jenom ta medvědice je zvláštní kombinací různých stylů. To, co dnes vidíte, to je v podstatě unikát a celá uniforma je zajímavá tím, že kombinuje spoustu archaických a zároveň i moderních prvků,“ popsal Martin Neudörfl.

Čtěte také

Schwarzenberská granátnická garda se na hlubocký zámek vrátila po osmdesáti letech z několika důvodů. „Na počátku 18. století měla hlavní základnu tady na Hluboké a byla tady až do 40. let 18. století. Víme, že naposledy zde gardisté byli patrně v roce 1939 během pohřbu Jana Nepomuka, což byl předpolední pán na Hluboké, otec posledního majitele – doktora Adolfa,“ vysvětlil kastelán Martin Slaba.

Jeden z gardistů se dokonce zapsal významným způsobem do historie hlubockého zámku. „Byl to Jan Pták, který byl špičkovým řezbářem. Schwarzenbergové ho využívali při výzdobě prvního patra,“ uvedl kastelán.

Granátníci by se zámek Hluboká nad Vltavou měli ještě v budoucnu vrátit, a to při dalších slavnostních příležitostech.

Související