Na zámek Ohrada se vrátily obrazy štvanic, které Schwarzenbergové ukryli před nacisty

Hodovní sál loveckého zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou má zpět svou původní výzdobu. Po osmdesáti letech visí na zdech deset obrazů štvanic vídeňského malíře Johanna Georga Hamiltona.

„Jedná se o štvanici na rysa, na medvěda, na vlka, na jelena a dokonce i na leoparda a bílého býka,“ ukazuje kurátorka Jana Melcrová.

Johann Georg Hamilton byl dvorním malířem Schwarzenbergů. „Tyto obrazy maloval přímo pro tento sál na zakázku Adama Františka ze Schwarzenbergu. Začal už asi v roce 1710 a trvalo mu to zhruba deset let. Nejprve maloval tady na horním zámku, ale kvůli nevyhovujícím prostorám se potom přestěhoval do Třeboně,“ dodává Jana Melcrová.

Obrazy jsou poměrně velké. Menší rámy mají rozměry 220x325 centimetrů, větší 5 metrů na 325 centimetrů.

Původní rámy byly uložené na zámku Ohrada na půdě. „Loňského roku jsme je snesli, zkontrolovali a dali k restaurování. Podle starých fotografií jsme hledali umístění jednotlivých obrazů, aby to bylo pravdu autentické. Myslím, že se podařilo zavěsit obrazy na stejná místa, kde visely na přelomu 19. a 20. století,“ připomíná kurátorka.

Obrazy Johanna Georga Hamiltona v hodovním sále zámku Ohrada

Originály obrazů byly v loveckém zámku Ohrada do roku 1938. Potom projely kus světa. „Cesta těchto obrazů opravdu byla velmi krušná. Protože Schwarzenbergové nebyli přátelé s nacistickou společností, v roce 1938 plátna sejmuli a bez rámů je oklikou odvezli přes jižní Ameriku do Kanady. Tam byly uloženy a po válce putovaly v rámci schwarzenberského panství nejdříve do Vídně a pak na zámky ve Štýrsku,“ vysvětluje Jiří Houdek, ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada.

Nebylo jednoduché najít originály těchto obrazů, ale nebylo ani jednoduché pořídit reprodukce, které teď na zámku Ohrada visí. „Trvalo to skoro deset let, než se nalezly všechny obrazy a domluvila se reprodukce. Samozřejmě jsme museli jednat s majiteli, s rodem Schwarzenbergů, aby se sem obrazy v replice mohly vrátit,“ doplňuje Jiří Houdek.

Spustit audio

Související