Buckinghamský palác, Pražský hrad a teď i Český Krumlov. Zámek bude mít svou stráž

5. leden 2016

Do Českého Krumlova se vrací palácová stráž. Zámek budou stejně jako za první republiky hlídat granátníci. Už mají ušité uniformy, vykované šavle podle původních vzorů a klidnější zimní období využívají k nácviku pořadových cvičení.

„Rozhodli jsme se, že obnovíme českokrumlovskou hradní stráž. V roce 2017 by tu měl stát granátník, stejně jako tomu bylo do roku 1948,“ říká Martin Neudörfel. Stráž byla zrušena po zabavení schwarzenberského majetku.

Granátníci už mají připravené uniformy, na hlavách budou nosit vysoké medvědice. „Uniformy jsou velmi kvalitní ve střihu, materiálu, detailech. Celkově je to úžasná iniciativa, které jsme rádi pomohli,“ říká kastelán Pavel Slavko.

Na krumlovském zámku by mělo vzniknout velitelství, které bude fungovat jako muzeum. Z jeho provozu se pak bude celosezónně financovat granátník na stráži. Větší skupina se v areálu objeví pouze při slavnostních příležitostech.

„Budeme tu mít to, co patří k nejprestižnějším aristokratickým centrům, například Buckinghamskému paláci. Tam střídání stráží sleduje celá Evropa,“ dodává Pavel Slavko.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio