Sedm jihočeských projektů na zadržování vody v krajině se uchází o ocenění v soutěži

30. duben 2021

Inspirativní projekty, které ochlazují naše města a pomáhají zadržovat vodu v krajině, hledá soutěž Adapterra Awards. Do letošního třetího ročníku je přihlášeno přes sto účastníků, sedm z nich z Jihočeského kraje.

„Můj nejoblíbenější je ze zoo v Hluboké nad Vltavou. Místní vedení se rozhodlo ozelenit pavilon, dát tam vegetační střechy. Jde nejen o to, aby nebylo horko zaměstnancům, ale o zmírnění dopadu klimatických změn i na zvířata,“ říká David Kopecký, mluvčí Nadace Partnerství, která soutěž Adapterra Awards pořádá.

Z Českých Budějovic je projekt dostavby Jihočeské vědecké knihovny, která pracuje s chytrým chlazením pomocí betonového jádra. „Pak bych mohl zmínit projekt v Dačicích, kde vybudovali vsakovací parkoviště, aby tam zůstávala voda,“ dodává David Kopecký.

Čtěte také

Malá ves Čepřovice vysadila 260 ovocných stromů, v Cehnicích upravili zabahněný rybník. Podle Davida Kopeckého se vedle obcí zapojují i soukromé firmy. „V Českém Krumlově jedna firma vsadila na úsporné technologie, které šetří teplem a elektřinou nebo zadržují vodu v krajině,“ vysvětluje.

Posledním jihočeským uchazečem o ocenění je projekt revitalizace území po těžbě rašeliny v Hrdlořezech. „Rašelinné biotopy začaly mizet a díky tomuto projektu se tam zase vrací voda a původní fauna a flóra. Mezi soutěžícími zkrátka máme širokou paletu toho, jakým způsobem se dá na změny klimatu reagovat,“ doplňuje David Kopecký.

Celý rozhovor s mluvčím Nadace Partnerství o soutěži Adapterra Awards si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související