Knihy už jsou vidět. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích otevřela novou budovu

23. duben 2021 18:39

Moderní prostředí, volný výběr knih i spousta stolů s připojením na internet. Tak to vypadá v novém křídle Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě v Českých Budějovicích. Stavba podle návrhu ateliéru Kuba a Pilař architekti vyšla na necelých 170 milionů korun.

První čtenáři se do budovy podívali v pátek odpoledne. „Já jsem hrozně rád, že knížky tady jsou konečně vidět. Myslím, že se vybírá nejen názvem, ale i podle toho, jak kniha vypadá,“ pochvaloval si Kamil Bjaček.

Hlavní novinkou, kterou přístavba přináší, je právě volný výběr knih. „Moderní knihovna bez volného výběru vlastně nemůže fungovat. Ono je to podobné jako v obchodě. Pokud víte přesně, kterou knížku chcete, není problém objednat přes internet, ale pro výběr jednotlivých knih z daného oboru je ideální jít k regálu, listovat a hledat,“ líčí ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš.

Ve volném výběru je okolo 100 tisíc svazků odborné literatury, zbytek tvoří beletrie. „Beletrie tady není moc, nechceme nějakým způsobem duplikovat činnost našich dalších poboček,“ uvádí náměstkyně ředitele Zuzana Hájková.

K dispozici jsou počítače s elektronickým katalogem, ve kterém mohou čtenáři sami vyhledávat. „Systém je stejný jako na ostatních pobočkách. Ve chvíli, kdy čtenář najde konkrétní knihu, systém ukáže, ve kterém konkrétním regále ji najde,“ dodává Zuzana Hájková.

Kvůli vládním opatřením je zatím knihovna otevřená v omezeném režimu. „Bude muset sloužit alespoň po nějakou dobu opravdu jen jako půjčovna, místa k sezení, odpočinková a studijní zatím nebudou moci být využívána. Budeme mít otevřeno každý všední den od 9 do 18 hodin, každopádně se ale čtenáři dostanou do všech prostor, aby mohli knihy vybírat a všechno si prohlédnout,“ vysvětluje ředitel Ivo Kareš.

Čtěte také

Podle českobudějovického architekta Miroslava Vodáka je nové křídlo budovy výjimečné ještě ze dvou důvodů. Je na něm největší zelená střecha na veřejné stavbě v Českých Budějovicích a zároveň se jedná o první krajskou stavbu, která vzešla z architektonické soutěže o návrh.

To oceňuje i Patrik Červák, vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu. „Je to jediná stavba, kterou se nám podařilo zrealizovat od prvopočátku, to znamená od úmyslu, který byl v roce 2014 korunován žádostí o změnu územního plánu, přes architektonickou soutěž po vlastní realizaci stavby, kterou teď završujeme otevřením,“ připomíná.

Dodává, že náklady vyšly na 168 milionů korun. Velkou část pokryla evropská dotace, okolo 63 milionů doplatil Jihočeský kraj jako zřizovatel.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související