Velký jeřáb během pár minut přestěhoval stotunový balvan na Lidické třídě v Českých Budějovicích

3. květen 2019 10:00

Ojedinělá podívaná se v pátek 3. května naskytla lidem na Lidické třídě v Českých Budějovicích. Rozměrný jeřáb tu stěhoval stotunový balvan u Jihočeské vědecké knihovny. Ten teď stojí blíže kulturnímu domu Gerbera a na jeho místě se začíná stavět nové křídlo knihovny.

V devět hodin ráno jeřáb zvedl balvan upevněný na lanech a přenesl ho na nové místo. Samotné stěhování kamene se obešlo bez komplikací.

„Naštěstí ten valoun má tak krásně udělané tvarování, že se nám vazáky zasekly do takových zářezů a bylo to o to jednodušší. Kdyby byl normálně kulatý, tak by to bylo horší, protože bychom museli vymýšlet nějaké speciální úchyty, stahování a tak,“ popsal koordinátor prací Miroslav Kalaš.

Náročnější byla podle ředitele Jihočeské vědecké knihovny Iva Kareše příprava akce. „K tomu, aby mohl být balvan přestěhován, musel přijet velikánský jeřáb s dostatečnou nosností. Celý včerejší den probíhaly zkoušky a teprve dnes mohlo hladce proběhnout několikaminutové přesunutí balvanu,“ řekl.

O tom, že by balvan od knihovny úplně zmizel, se podle Iva Kareše vůbec neuvažovalo. „Ve všech architektonických návrzích ten balvan figuroval, vůbec by nás nenapadalo dát ho pryč. Bereme ho jako součást tady toho našeho okrsku a myslím, že tady zůstane,“ dodal.

Na Lidické třídě v Českých Budějovicích začali stavět nové křídlo knihovny

Přímo v Jihočeské vědecké knihovně nyní vystavují šest návrhů z architektonické soutěže na dostavbu budovy. Na snímku vítězný návrh ateliéru Kuba & Pilař architekti s.r.o.

Zamluvit si knihu na internetu a pak si ji na přepážce vyzvednout. Tak nyní funguje výpůjční systém Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě v Českých Budějovicích. Za pár měsíců se ale změní.

Stěhování přihlíželo několik desítek lidí. Například Jiří Straka si pamatuje i rok 1974, kdy byl balvan z Novohradských hor přivezen před tehdejší muzeum dělnického hnutí. „Byl jsem při tom, když ho přivezli, a teď jsem přitom, když ho přemisťují,“ komentoval.

S malým synem sledoval práci dělníků Rostislav Tureček z Českých Budějovic. „Do muzea jsme chtě nechtě povinně chodili na školní prohlídky, což už dneska nemusíme, zaplaťpánbů. Dnes sem chodí malý syn do knihovny, tak jsem mu vyprávěl o kamenu a přišli jsme se podívat,“ vyprávěl.

Na uvolněném prostranství vyroste nové křídlo Jihočeské vědecké knihovny. Hotové má být na přelomu let 2020 a 2021.

Související