Čtenáře opět přivítala Knihovna Matěje Mikšíčka v Dačicích, zavřená byla téměř rok

12. květen 2020 17:17

Na návštěvu Knihovny Matěje Mikšíčka v Dačicích čekali čtenáři téměř rok. Loni v květnu se knihovnice i s částí nejžádanějších titulů přestěhovaly do náhradních prostor kvůli chystané přístavbě. Nucenou přestávku potom prodloužil koronavirus.

Od června 2019 až do února letošního roku patřila budova knihovny stavařům, kteří na dvoře budovali přístavbu. „Byli jsme v náhradních prostorách na Palackého náměstí, ale měli jsme tam velmi omezené možnosti, takže jsme mohli převézt jen část fondu,“ vzpomíná ředitelka knihovny Zdeňka Chadimová.

V nové přístavbě je teď výpůjční pult, tedy srdce knihovny. „Prostor pro dospělé se zvětšil asi o 70 metrů čtverečních. Bude sloužit jako výpůjční místo, trochu jako studovna, máme tady časopisy, regionální literaturu. Ještě přibyde obrazovka na promítání, besedy a přednášky,“ popisuje ředitelka.

Čtěte také

Prostor prosvětlují tři velká francouzská okna, která směřují do dvora. „Je možné okna otevřít a vyjít ven do zahrady, číst si tam, můžeme tam v létě pořádat i menší akce,“ ukazuje Zdeňka Chadimová.

Původně měla dačická knihovna na březen naplánované slavnostní otevření nových prostor. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru ho musela zrušit. Jestli akci uspořádá v následujících měsících, zatím není jasné.

I v této knihovně totiž po otevření platí přísná pravidla knihovnice v rouškách a štítech, u vstupů dezinfekce na ruce. „Knížky půjdou na dva dny do karantény. Když je čtenáři vrátí, zůstanou v bednách a až za dva dny je dáme zpět do výpůjčního oběhu,“ dodává ředitelka.

Spustit audio

Související