Tři velké místnosti plné vláčků a kolejišť otevřel Klub železničních modelářů v Českých Budějovicích

27. listopad 2023 08:50

Kolejiště, mašinky i opravdové ukazatele odjezdů vlaků z nádraží. To vše nabídla výstava Klubu železničních modelářů v Českých Budějovicích. Návštěvníci si prohlédli třeba model kolejiště s ozubnicovou dráhou, takzvanou zubačkou. Expozice zabírá hned tři větší místnosti.

„Stojíme za řídícím pultem klubového kolejiště Kamenička, které představuje velké nádraží na dvoukolejné trati s odbočující vedlejší tratí a odbočující elektrifikovanou lokálkou a lokomotivním depem,“ ukazuje Jiří Dvořák, předseda Klubu železničních modelářů České Budějovice, největší kolejiště na výstavě.

Má před sebou řídící stanoviště. „Ovládá se s tím absolutně všechno – jízdy vlaků, posun, otáčení točny v depu a tak dále. Je to v podstatě téměř přesná kopie pultu, který se používal u ČSD zhruba do 80. let, je tu celý reliéf nádraží, různá tlačítka,“ popisuje.

Provoz na kolejišti řídí i členové dětského kroužku. „Je to velmi jednoduché. Když se to naučíte, tak už to nezapomenete. Mě baví mašinky. Jednou jsem tu byl na výstavě a líbilo se mi to, tak jsem se rozhodl, že sem půjdou do klubu,“ vypráví Ondra.

Výstavu si se svým synem přišel prohlédnout pan Honza. „Když o nějaké výstavě víme, tak se jdeme se synem podívat. Vlastníme také modelové kolejiště a já pracuji jako strojvedoucí, takže je to srdcovka. Pro mě je to vzpomínka na dětství a syn také mašinky objevil a celkem ho to zajímá,“ říká.

Stejnou expozici Klub železničních modelářů České Budějovice v letošním roce otevře ještě jednou, a to na konci prosince.

Spustit audio

Související