Josef Janeček má doma desítky motorek značky ČZ, třeba legendární skútr v nezvyklé barvě

26. červenec 2022 10:25

Firma Čezeta Motors, která chtěla svým elektrickým modelem navázat na legendární skútr strakonické značky ČZ, skončila v insolvenci. Původní skútry českého výrobce se ale stále těší velké oblibě především u sběratelů. Hned několik jich má Josef Janeček ze Strakonic. A kromě toho i dalších asi padesát motorek této značky.

„Sbírka je v několika místnostech. Jak se pořád rozrůstala, zabírala víc a víc stodol, ale teď už není kam pokračovat,“ směje se Josef Janeček.

V jeho sbírce nechybí ani slavný skútr. „To je jeden z posledních, který se v roce 1964 vyráběl, než byla výroba skútrů tehdy bohužel direktivně ukončena. I když na druhé straně je třeba říct, že zájem o skútry v té době upadal,“ zmiňuje sběratel.

Jeho skútr je v nezvyklé barvě. „Když na něm vyjedeme, tak se líbí hlavně ženám, protože ta barva je taková hodně zajímavá. Já ani nevím, jak bych ji přesně popsal,“ ukazuje na model v kombinaci růžové a zelené.

Skútr se dočkal i novější verze. „Když budu mluvit za sebe a lidi, se kterými jsem o tom mluvil, tak jsme k tomu byli velice rezervovaní. Měli jenom tvar skútru, karoserie byla z laminátu, ale všechno ostatní, podvozek, motor, to byla nová konstrukce. A byl to elektroskútr, kterému já osobně moc nefandím, protože motorka musí vrčet a trochu smrdět,“ komentuje Josef Janeček.

Čtěte také

Sbírku má společně se svým synovcem. Vášeň pro Čezety se v rodině dětí. „Děda pracoval v Čezetě, táta, mamka, já, chvilku i sestra, manželka a krátkou dobu i syn. Motorky mě vždycky moc zajímaly, už jako malý kluk jsem chodil s tátou do fabriky a na závody,“ vypráví.

Podle svých slov by byl velmi rád, kdyby opět někdo začal vyrábět motorky značky ČZ. „Já bych o to hodně stál, ale když se na to člověk podívá reálně, vzhledem k tomu, jaká je dneska konkurence, tak myslím, že je to neproveditelné,“ dodává.

Sbírka motorek Josefa Janeček je soukromá, a není tak veřejně přístupná.

Spustit audio

Související