Tisíce masožravých rostlin pěstuje ve skleníku Markéta Aubrechtová. Vydala se za nimi i do dalekých hor

16. březen 2024

Na začátku byla nemoc se striktní dietou a dárek od dědečka, který místo čokolády přinesl masožravou rostlinu. Postupně Markéta Aubrechtová masožravkám úplně propadla, staly se její celoživotní vášní. Dnes je absolventkou přírodovědecké fakulty, profesionální pěstitelkou a také organizátorkou oblíbené výstavy exotických rostlin v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

„Masožravky jsou neobvyklé, nádherné a jedinečné tím, jak vypadají. Nemůžu říct, že pro mě by byly úžasné tím, že lapají ten hmyz, ale uchvátilo mě, jak vypadají. To je opravdu něco raritního,“ říká Markéta Aubrechtová.

Žije na Borku u Českých Budějovic, kde má vedle bytu velký skleník s tisícovkami rostlin. Také si otevřela ordinaci, ve které se věnuje alternativní medicíně.

Pěstování masožravých rostlin podle ní není složité. „To je naprosto jednoduchá záležitost. Oproti jiným rostlinám vlastně mnohonásobně snazší, protože jenom udržujete v misce vodu. Masožravky mají rády různé světelné podmínky, takže je pouze potřeba vybrat rostlinu, která bude vhodná do vašich podmínek,“ popisuje.

Láska k masožravkám Markétu Aubrechtovou svedla dohromady se současným partnerem, který rostliny také pěstuje. Společně se účastní třeba vyhlášené výstavy v Drážďanech. „Moc mě těší, že nás tam vzali, protože tam vystavují největší firmy z celého světa. Je to největší výstava orchidejí v Evropě, takže dostat se tam s masožravkami je obrovský úspěch. Za začátku tomu organizátoři moc nevěřili, ale dali nám šanci a od té doby vyhráváme pokaždé zlatou medaili za nejlepší expozici,“ usmívá se pěstitelka.

Čtěte také

Partneři se ale vydávají i do mnohem vzdálenějších zemí. „Naše poslední cesta vedla na Borneo a Filipíny, byla to cesta přímo za rostlinami. Setkali jsme se s místním průvodcem, který nás vzal do hor, kde roste spousta masožravek, některé z nich pouze na tomto jediném kopci na světě. Viděli jsme úžasné množství masožravých rostlin. Co se týče kytičkového šílenství, bylo to prostě nejlepší,“ vzpomíná Markéta Aubrechtová.

V současné době věnuje hodně času malému synovi, ale svou vášeň neopouští. „Rozhodně nechceme sedět doma. On už ve svých třech týdnech procestoval půlku Evropy, byl s námi v pěstírnách vybírat kytičky, protože jsme připravovali výstavu pro Jihočeské muzeum. Byl moc hodný, cestování velmi dobře zvládá, takže už máme naplánovanou cestu do Afriky,“ dodává Markéta Aubrechtová.

Celý rozhovor s pěstitelkou masožravých rostlin Markétou Aubrechtovou si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související