Téměř 70 umělců spojuje Asociace jihočeských výtvarníků, nejsou to ale jen Jihočeši

12. březen 2023

Asociace jihočeských výtvarníků se právě představuje lidem dvěma výstavami. Jedna je v budově krajského úřadu v Českých Budějovicích, druhá v prachatické galerii Dolní brána. Jak se výtvarným umělcům daří a jaká díla tvoří? O tom v kulturním magazínu Kavárna mluví šéf asociace Vít Vavřinec Pavlík.

Asociace jihočeských výtvarníků ve svých novodobých dějinách funguje od roku 1991, ale její kořeny sahají až do roku 1925.

V současnosti má 67 členů. „Já si myslím, že to je krásné číslo, protože opravdu devadesát procent členů je aktivních a nabíráme pořád nové. Jsme jeden z mála spolků v takovémto rozsahu, kromě těch starých pražských, kde to funguje, umělci se scházejí a připravují výstavy,“ komentuje Vít Vavřinec Pavlík.

Členy Asociace jihočeských výtvarníků ale nejsou jen Jihočeši. „Máme i ve stanovách, že to jsou autoři, kteří sympatizují s Jihočeským krajem, nebo k němu mají nějaký vztah. Dnes už je mezi námi řada pražských autorů i několik zahraničních kolegů, například z Itálie, Rakouska, Německa. Jsou to ale lidé, kteří tu třeba mají chalupu, není to tak, že by s jižními Čechami neměli nic společného,“ dodává šéf asociace.

Celý rozhovor s Vítem Vavřincem Pavlíkem o dvou aktuálních výstavách a další činnosti jihočeských výtvarníků si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související