Jihočešky zjistily, že nejsem úchyl, modelky už si nemusím dovážet, směje se fotografka aktů Tereza z Davle

26. únor 2023

Fotí převážně ženské akty, portréty, glamour. Barevných snímků má poskrovnu. Nerada používá moderní technologie, vyhledává přirozené světlo. Své fotky většinou vyvolává klasickým způsobem. Nemá ráda retuše, miluje vrásky a drobné nedokonalosti. Fotografka Tereza z Davle žije a tvoří v Českém Krumlově, zachycuje jihočeské ženy.

Tereza z Davle je vyučená cukrářka, studovala i ekonomickou školu. K fotografování se podle svých slov dostala náhodou. „Když mi bylo asi osmnáct, dostala jsem od babičky foťák. Tak jsem začala fotit kamarádky, těm se to líbilo, postupně přibývaly další. Přes ně jsem poznala majitele kavárny s galerií, který mi nabídl, že uděláme výstavu, a časem se to nabalovalo, až se mi to stalo profesí,“ vypráví.

Když před několika lety vystavovala snímky odhalených Jihočešek v Alšově jihočeské galerii, říkala, že místní ženy jsou poměrně ostýchavé. To se prý změnilo. „Od té mojí výstavy se to zlomilo a dámy mě začaly samy vyhledávat. Teď už nemám problém sehnat jihočeskou modelku, už sem nemusím dovážet ženy odjinud. Možná se mě přestaly bát, když viděly, že nejsem úchyl, že fotím do galerie,“ směje se Tereza z Davle.

S každou svou modelkou si před fotografováním hodně povídá. „Plácám nesmysly, snažím se je uvolnit, aby se přestaly stydět, aby se přestaly bát. Také vždycky řeknu, ať se ozvou, kdyby se jim cokoliv na tom focení nelíbilo, třeba oblečení, které vyberu. Na fotce je totiž hned vidět, pokud se dáma necítí ve své kůži, a to je potom zbytečné fotit,“ vysvětluje.

Většina žen nechává podobu snímků na fotografce. „Na to mám štěstí. Občas ale také přijde dáma a má svoji představu, takže to pak konzultujeme. Bavíme se o tom, jestli to půjde, jestli je představa reálná. Když si šedesátnice myslí, že ji dokážu vyfotit jako ve dvaceti, tak z toho se ji pokouším vyvést, je to o kompromisu,“ dodává Tereza z Davle.

Rozhovor s fotografkou Terezou z Davle si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související