Jako hru s divákem i prostorem pojal svou výstavu v Alšově jihočeské galerii mladý malíř Michael Hon

9. březen 2023 08:35

Velké abstraktní jednobarevné obrazy, ve kterých se odráží návštěvník i okolní architektura, zaplnily Wortnerův dům Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích. Novou sezónu tam otevřel místní malíř Michael Hon. Pro mladého výtvarníka a absolventa Fakulty výtvarných umění v Brně je to zatím největší výstava v jeho rodném městě.

„Výstava obsahuje asi 40 obrazů z posledních zhruba pěti let, nejvíce z posledních dvou let. Prolínají se tu dvě malířské série, v nichž jde o studium média malby,“ říká Michael Hon.

Inspirací pro obrazy je mu malba samotná. „Mě zajímají postupy, jakými se historicky malovalo. A vlastně i samotný tah štětcem je velkým tématem, které zkoumám,“ vysvětluje.

V posledních dvou letech Michael Hon částečně opustil štětce a začal využívat takzvanou airbrush techniku neboli lakování. „Nanáším barvu na obraz lakovacími pistolemi, zároveň jsou vrstvy pod tím často malované štětcem,“ popisuje.

V jeho tvorbě hraje důležitou roli světlo, rozehrává i hru s divákem, který se v obrazech vidí. „Já pracuji s takovým vtipem, jestli se člověk vlastně dívá na ten samotný obraz, nebo jestli se dívá na to, co se v obraze odráží, nebo jestli se dívá například do nějaké krajiny, kterou si při pohledu na obraz představí. Je to o určité aktivní spolupráci s divákem uvnitř expozice a jeho pohybu, což vlastně celou výstavu dost silně ovlivňuje,“ líčí.

Čtěte také

Michael Hon vyrůstal v Českých Budějovicích a do Alšovy jihočeské galerie chodil jako student střední školy. „Je to velmi srdeční záležitost. To, že jsem dostal příležitost vystavovat ve Wortnerově domě, je velká čest,“ komentuje.

Expozice vede návštěvníky z přízemí do prvního patra. „Nad pohybem diváka uvnitř galerie jsme dost přemýšleli. Snažíme se ho svým způsobem výstavou vést, za každým rohem trochu překvapit. Klíčovou úpravou v horním patře je nová podlaha, bílá jako stěny, v jedné části i strop expozice. Nabarvením na jednu barvu se vlastně architektura začíná slévat, funguje to trochu tak, jako když je člověk na lyžích v mlze,“ dodává Michael Hon.

Kurátorkou výstavy je Dita Pfefferová. „Michael zkoumá obraz, malbu, barvu i instalaci a pohybuje se vlastně na rozmezí té definice výstava a obraz,“ uvádí.

Výstava obrazů Michaela Hona potrvá ve Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích do 28. května.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související