Ukrajinský amatérský malíř vystavuje své obrazy v knihovně v Budějovicích. Výtěžek půjde na nákup léků pro vojáky

3. březen 2023 07:44

Jihočeské řeky, motivy z přírody kolem Českých Budějovic, ale i krajiny na Ukrajině jsou k vidění v Jihočeské vědecké knihovně na Lidické třídě v Českých Budějovicích. Jednašedesátiletý Adam Popenko, který pracuje jako sádrokartonář, tam vystavuje své olejomalby. Peníze za prodané obrazy chce pak poslat na pomoc Ukrajině.

„Jel jsem do práce, projel Branišov a všiml jsem si, že začalo vycházet sluníčko. Byla taková mlha a bylo tak hezky, že jsem musel hned zastavit, a byla tam taková cestička,“ popisuje ukrajinský malíř Adam Popenko, jak vznikl jeden z jeho obrazů.

Východ slunce u Branišova z roku 2018 pro něj byl zásadní. „Do té doby jsem jenom kopíroval velké umělce, dělal jsem to skoro deset let a nikdy jsem si netroufl namalovat vlastní obraz. Tento východ slunce u Branišova mě tak nadchl, že jsem se rozhodl to udělat. Od té doby maluji svoje obrazy,“ vysvětluje.

Obraz je součástí velké výstavy v Jihočeské vědecké knihovně na Lidické třídě v Českých Budějovicích. „Je tu asi třicet obrazů, jihočeská krajina, Ukrajina, ale třeba i něco z Francie, kde mám dceru,“ upřesňuje malíř.

Adam Popenko je samouk, nikdy nenavštěvoval žádnou uměleckou školu. „Já jsem takový realista v životě i realista na plátně. Když vidím něco, co mě zaujme, chytne za srdce, hned se to snažím namalovat,“ říká.

Čtěte také

Výstava je prodejní, výtěžek půjde na nákup léků pro ukrajinské vojáky. „Je válka a moje vlast čelí takovému nesmyslnému náporu. Když se nemůžu války účastnit, chtěl jsem pomoci, jakkoli můžu. Proto jsem se rozhodl prodat svoje obrazy a výtěžek poslat na pomoc Ukrajině,“ vysvětluje Adam Popenko.

Po vypuknutí války na Ukrajině se zapojil jako dobrovolník do posttraumatického týmu hasičského záchranného sboru jako tlumočník. „Když se na letišti v Plané otevřelo asistenční centrum, hned jsem se zapojil. Byl jsem tam dva měsíce skoro každý den, od rána do večera, protože ten nápor lidí byl obrovský. A ty příběhy, které mi povídali, to nejde popsat slovy,“ vzpomíná.

S výstavou malíři pomáhala českobudějovická kurátorka Světlana Procházková. „Na to, že je, kromě individuálních drobnějších lekcí s mistry, samouk, prostě smekám, protože jeho dílo je opravdu ohromné,“ komentuje.

Prodejní výstava obrazů Adama Popenka zůstane v přízemí Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě v Českých Budějovicích do konce března.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související