Šestnáctiletý Ivan, který uprchl před válkou z ukrajinského Kyjeva, chodí už skoro rok na třeboňské gymnázium

22. únor 2023 08:40

V sedm hodin ráno sedne v Českých Budějovicích na autobus a vyrazí směr Třeboň. Šestnáctiletý Ivan Motornyj z Kyjeva už skoro rok dojíždí na tamní gymnázium. Naučil se česky a podle učitelů patří k nejpilnějším ukrajinským studentům.

Čeština ve škole Ivanovi problém nedělá. „Pro mě to stačí, ale není to určitě perfektní,“ komentuje.

Ivan uprchl s matkou a o pět let mladším bratrem loni na jaře z Kyjeva. V současnosti bydlí v centru Českých Budějovic. „Každé ráno jezdím autobusem do školy. Gymnázium v Třeboni je krásné, jedním z mých nejoblíbenějších předmětů je matematika,“ říká.

Volný čas v Budějovicích nejraději tráví sportováním. Pravidelně je v kontaktu se svým otcem, který zůstal v Kyjevě. „Každý druhý den mu zkouším volat, mluvíme o tom, co je nového,“ dodává.

Na gymnáziu v Třeboni je aktuálně šest ukrajinských studentů. Jednou týdně se jim učitelka českého jazyka Jana Havlová věnuje během speciálních odpoledních hodin. „Hodinu věnujeme hlavně věcem, které probírají české děti ve třetí až páté třídě. To by ti studenti během klasické výuky nemohli dohnat, jedná se třeba o rody a jejich vzory,“ popisuje.

Čtěte také

Ivan dojíždí do Třeboně z Českých Budějovic s kamarádkou. Se vším jim od začátku pomáhá Diecézní charita. Další čtyři ukrajinští studenti bydlí podle ředitelky gymnázia Anny Koktavé v blízkém okolí školy.

„Cesta k tomuto počtu ukrajinských studentů byla docela komplikovaná, protože se nám jich tady vystřídalo nepoměrně víc. Přijímacími zkouškami nakonec neprošli všichni, některým jsme doporučili přestup na jinou školu. Těch šest, kteří u nás studují, se ukázalo býti neskutečně vzornými studenty, obdivujeme jejich píli. Je vidět, že stabilní prostředí jim dodává klid,“ doplňuje ředitelka.

Třeboňské gymnázium pro ukrajinské studenty pořádá také různé benefiční akce, aby rodinám pomohlo i v tíživé finanční situaci.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související