Strach, válka, vzpomínky na domov. Výtvarné práce dětí z Ukrajiny vystavuje knihovna v Písku

8. prosinec 2022 08:19

Ukrajinské děti z válečných oblastí vystaví svoje obrázky na několika místech v Písku. Nakreslily je v březnu, krátce po příjezdu z Ukrajiny, ze které uprchly před válkou. Svoje vzpomínky, stesk po domově, ale i dík za vstřícné přijetí v Česku přenesly do maleb a textů. Lidé díla poprvé uvidí ve čtvrtek večer na vernisáži v městské knihovně.

„Já nakreslila dráp a holubici. Ten dráp je jako ruští vojáci a holubice jako Ukrajinci. Je těžké se na to koukat, protože tam mám ještě bratra, babičku a tatínka,“ říká třináctiletá Alina z Žitomiru u Kyjeva.

Další autorkou je jedenáctiletá Polina z Krasnohradu u Charkova. „Já jsem namalovala Charkov, letadla a bomby. Tam bylo moc bomb a hodně lidí umřelo,“ popisuje.

Stas z Užhorodu nakreslil ukrajinské vlajky a město Písek. „Napsal jsem tam Děkuji, protože mně se tady líbí, jsem tady v bezpečí,“ dodal.

Organizátoři výstavy získali obrázky od učitelek z adaptačních skupin pro ukrajinské děti. „Byly namalovány v rámci určité arteterapie, aby děti ze sebe ty emoce trochu dostaly. My jsme je měli uložené a jakmile jsme získali finance, rozhodli jsme se, že výstavu spustíme,“ vysvětluje Anna Simotová z dobrovolnické platformy Svět v Písku.

Na organizaci se podílela i Natalia Kapach z Běloruska, která žije v Čechách už osmnáct let. „Výstava obsahuje šestnáct rámů, ve kterých je umístěno okolo šedesáti obrázků. Je tu třeba komiks, příběh, se jak děti musí schovávat, na dalším obrázku volání o pomoc. Zajímavé je, že některé děti nic nenamalovaly a jenom napsaly nějaký text, ty emoce ze sebe potřebovaly dostat jinak,“ doplňuje.

Výstava potrvá minimálně půl roku, obrázky budou například v základních školách v Písku nebo v kině Portyč.

Spustit audio

Související