Hotel v centru Českých Budějovic už přes půl roku poskytuje azyl uprchlíkům z Ukrajiny

25. říjen 2022 15:20

Místo dlouho chystané rekonstrukce poskytuje střechu nad hlavou lidem z válkou zmítané Ukrajiny. Českobudějovický hotel Malý pivovar byl ještě před covidem zvyklý hlavně na turisty z Asie. V březnu letošního roku se z něj ale stalo největší ubytovací zařízení pro Ukrajince ve městě. Bez přestávky jim slouží už více než sedm měsíců.

Paní Rena přišla do hotelu Malý pivovar 7. března letošního roku. Před válkou utíkala už podruhé. Jako sedmiletá dívka s rodiči opustila oblast Náhorního Karabachu, následně žila v Charkově, odkud se složitě dostala až na jih Čech.

„Když nás Rusko začalo bombardovat, bylo pro nás hlavní utéct. Neměli jsme jasný cíl. Nejprve jsme šli do Lvova, odtud pěšky na hranice s Polskem, z Varšavy jsme se pak dostali do Prahy a poté do Českých Budějovic. Nevěděli jsme, kam jdeme,“ líčí Rena.

Na život v novém městě si prý zvykla rychle. O svém vděku za pomoc, které se jí a její dceři dostalo, vypráví se slzami v očích. „Je to útulné město, všechno je tu blízko. Hlavně jsou tady ale hodní lidé, neskutečně nám pomohli a já jim za to moc děkuji. Všechno nám ukázali a postarali se o nás,“ říká.

Rena se učí česky, mluvit na mikrofon si ale zatím netroufne. „Největší problém mi dělá výslovnost. Když se učím, tak mi to jde, ale při normální konverzaci se stydím,“ přiznává.

Čtěte také

V hotelu je zhruba osmdesát lůžek. Budovu vlastní a provozuje Budějovický Budvar. Podle manažerky komunikace národního podniku Barbory Dědinové je kapacita hotelu od března prakticky zaplněná lidmi z Ukrajiny. „Dvě třetiny jsou stálí obyvatelé, jedna třetina se mění z různých důvodů, část lidí se vrací zpět na Ukrajinu, část odcestovala do Německa, Anglie. Okolo osmdesáti osob tam ale máme standardně ubytováno,“ uvádí.

Pracovnice místního ukrajinského komunitního centra NADIJA Natalija Herman potvrzuje, že Malý pivovar je největší ubytovací kapacitou ve městě. „Další uprchlíci žijí, jak se jim to poštěstí. Není to pouze v centru, ale i v dalších obcích a vesnicích blízko Budějovic,“ dodává.

Budějovický Budvar i centrum NADIJA jsou v nepřetržitém kontaktu s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které sídlí na letišti v Plané a stále eviduje nově příchozí Ukrajince. Je jich už ale nesrovnatelně méně než na jaře letošního roku.

Spustit audio

Související