Centrem na budějovickém letišti prošlo už přes 17 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Někteří se stále vrací

27. září 2022 11:46

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině už na letišti v Plané u Českých Budějovic funguje téměř sedm měsíců. Za tu dobu jím prošlo přes 17 tisíc běženců a tisícům z nich se podařilo sehnat bydlení. Další uprchlíci stále přichází, i když zdaleka ne v takovém množství jako na jaře.

Od úplného začátku v centru působí Český červený kříž. Uprchlíkům nabízí drobné občerstvení a do začátku trvanlivé potraviny i hygienické potřeby. „Většinou si tu spíš dají svačinu, kávu, čaj. Balíčky s sebou nedáváme, ale velice děkujeme Potravinové bance, která nám každé ráno přiváží pečivo, ovoce, takže můžeme připravovat občerstvení,“ říká vedoucí zdravotnictví a krizového řízení Blanka Černá.

Někteří uprchlíci sem jezdí stále, i když zrovna nic vyřídit nepotřebují. „Naučilo se sem chodit plno lidí třeba jenom na nějaký teplý nápoj. Nejsou to jen ti, kdo se teprve přichází zaregistrovat, ale opravdu sem jezdí autobusem lidé, kteří bohužel peníze nemají. Přijdou jen na housku, čaj a posadit se. To je v pořádku, my to jídlo dostáváme zdarma každý den, takže nedostatek nemáme a jsme rádi, že jim ho můžeme nabídnout,“ popisuje Blanka Černá.

Čtěte také

Lidé v centru vyřídí vízum, české telefonní číslo i bydlení. Díky spolupráci s hasičským záchranným sborem už ubytování získaly zhruba čtyři a půl tisíce Ukrajinců. Volných míst jsou stále stovky.

„V současnosti samozřejmě byl pokyn ještě hledat volné kapacity, ale spíš větší zařízení než například soukromé byty, abychom byli připraveni na případné reakce ukrajinského obyvatelstva i v souvislosti s aktuální mobilizací ruské armády,“ uvádí Vladimír Medvedz z oddělení krizového řízení krajského úřadu Jihočeského kraje.

Svoje stanoviště má v centru i Všeobecná zdravotní pojišťovna. Obvykle se tam lidé přihlašují ke zdravotnímu pojištění, někdy je to ale i naopak. „Občas se zruší vízum, tak přijdou za námi zrušit i pojistku, protože to je jejich povinnost. Popřípadě neruší vízum, ale vědí, že odjíždí na delší dobu na Ukrajinu, tak pojištění pozastaví,“ vysvětluje pracovnice Tereza Poláková.

Aktuálně má Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině na Letišti České Budějovice otevřeno tři dny v týdnu – v pondělí, středu a pátek.

Spustit audio

Související