V ordinacích vypomáhají lékaři z Ukrajiny. Sami zatím léčit nemohou, ale jsou vítanými prostředníky

20. říjen 2022 08:21

Vyhledat praktického lékaře, zavolat mu do ordinace a objednat se na kontrolu – pro mnohé z nás běžná praxe. Složitější to ale mají ukrajinští uprchlíci, kteří do Česka přišli po vypuknutí válečného konfliktu. Pokud najdou lékaře, který by je ošetřil, narážejí někdy na jazykovou bariéru. Vítanými pomocníky jsou proto v ordinacích některých lékařů rodilí mluvčí. Když jsou to navíc zdravotníci, spousta problémů odpadá.

Doktorka Marina Čerňavskaja z Mariupolu pracuje v ordinaci českobudějovické praktické lékařky Lenky Štádlerové. Zareagovala na výzvu na facebooku, v níž česká lékařka hledala výpomoc na dva dny v týdnu. „Já jsem moc ráda, že mě doktorka vybrala. Ráda pracuji, na Ukrajině jsem měla hodně pacientů jako gastroenterolog,“ říká.

Marina Čerňavskaja není první ukrajinskou lékařkou v ordinaci doktorky Štádlerové. Od května jí v komunikaci s ukrajinskými pacienty už pomáhala jiná odbornice.

„Byla tu několik hodin dva dny v týdnu a většinu ukrajinských pacientů jsme směřovali k ní. Tím samozřejmě odpadala komunikační bariéra, navíc jako lékařka rozuměla problematice, a tak jsme potom vždycky konzultovaly, co zjistila, a tak nějak společně jsme léčily,“ popisuje Lenka Štádlerová.

Čtěte také

Poté, co se první ukrajinské lékařce podařilo najít místo v jindřichohradecké nemocnici, začala hledat znovu. „Naštěstí nás díky inzerátu prakticky obratem oslovila paní doktorka a to místo hned přijala,“ popisuje.

Ordinací Lenky Štádlerové prošla zhruba stovka ukrajinských pacientů, každé úterý a čtvrtek přicházejí další. „My jsme se na začátku přihlásili jako ordinace poskytující péči uprchlíkům, a tímto způsobem se o nás dozvídají, našli si nás. Pro mě je obrovská pomoc, že s nimi všechnu komunikaci vyřídí Marina,“ dodává lékařka.

Ukrajinští lékaři našli uplatnění také v jihočeských nemocnicích. Stále ale platí, že pokud by se chtěli naplno věnovat své profesi, musí složit aprobační zkoušku a předložit nostrifikovaný diplom.

Spustit audio

Související