Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech přežila krizi, teď nabízí pomoc Ukrajincům

31. březen 2022 12:30

Ještě před pár měsíci bojovala Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku kvůli personální krizi o přežití. Situaci ustála. Teď pomáhá druhým. Kromě pacientů přímo na Ukrajině nabízí pomoc i lidem, kteří jsou na útěku před válkou.

„Naše pomoc vyplynula z přímého požadavku, který směrem k nám adresovalo ministerstvo zdravotnictví Ukrajiny, že zejména v obklíčených oblastech Ukrajiny je velký problém se zásobováním léky,“ popisuje ředitel Dětské psychiatrické nemocnice Opařany Michal Goetz.

Pomoc zorganizoval ve spolupráci s advokátkou Barborou Dubanskou a dalšími organizacemi. Díky nim už na Ukrajinu dorazila dodávka léků za 13 milionů korun. „Podařilo se shromáždit zásilku léků pro dětskou psychiatrickou nemocnici v Kyjevě a pacienty s cystickou fibrózou ve Lvově,“ upřesňuje.

Nemocnice v Opařanech zároveň nabízí další pomoc. Ve svém areálu ubytovala rodiny s dětmi, které do Čech uprchly z oblasti okupovaného Charkova. Nemocnice je zároveň připravena poskytnout potřebné místo pro pacienty z Ukrajiny.

„Pokud by bylo potřeba evakuovat nějaké oddělení z Ukrajiny do Česka, máme tady volné stanice, kde by mohlo oddělení začít fungovat i s personálem za naší pomoci. Zatím to potřeba není, ale jsme na to připraveni,“ dodává Michal Goetz.

Pomoc opařanské nemocnice Ukrajině je o to cennější, že sama ještě nedávno bojovala kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu o svou další existenci.

Čtěte také

V současnosti je už podle mluvčí nemocnice Jany Sosna Voňavkové situace stabilizovaná. „Jsem velmi ráda, že od ledna nastoupil nový tým. Tento areál má dvacet budov a ohromné parky, je to soběstačné zařízení, klidné, absolutně bezpečné pro děti a myslím, že by byla velká škoda, kdyby zanikl,“ komentuje.

Opařanská nemocnice se před časem stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021. A i teď už podle ředitele Michala Goetze vše nasvědčuje tomu, že ji po problematickém období čekají znovu dobré časy.

„Snad to nezakřiknu, když řeknu, že současná situace vypadá radostně. Koncem roku Opařany skutečně měly zaniknout, protože dvě lékařky, které to tady jako poslední dvě statečné mohykánky držely, odešly do zaslouženého důchodu a nevypadalo to, že by byla nějaká náhrada. Ale podařilo se dát dohromady tým lékařů, který dnes zahrnuje už osm kolegů, podařilo se začít tvořit tým psychologů. Tak bych řekl, že to vypadá na dobrý výhled na další rok,“ popisuje.

Opařanská nemocnice má 60 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od tří do osmnácti let je z Jihočeského kraje. Ročně zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související