Rok od napadení Ukrajiny Ruskem. Jihočeským asistenčním centrem prošlo přes 22 tisíc uprchlíků

24. únor 2023 08:43

Pomáhají s vyplňováním úředních dokumentů, hledají ubytování, ale zajišťují také psychologickou pomoc. Pracovníci charity sehrávají už rok důležitou roli při začleňovaní ukrajinských uprchlíků do života v Česku.

Jihočeské asistenční centrum pomoci Ukrajině nyní sídlí v budově cizinecké policie na Pražské třídě v Českých Budějovicích. Přestěhovalo se tam v polovině ledna z letiště u Plané. V pondělí, ve středu a v pátek tam v současnosti dochází 70 až 100 lidí. Vedle registrace a žádostí o dočasnou ochranu řeší uprchlíci hlavně změny místa pobytu.

Přímo před centrem navíc pomáhá Diecézní charita České Budějovice. „Zřídili jsme provizorní stan a jsou tu naši pracovníci, kteří pomáhají s vyplňováním formulářů, překlady, dávají základní právní informace. Celkově provází tím procesem prodlužování dočasné ochrany, který je aktuální jak u nově příchozích, tak u těch, kteří už tu rok jsou,“ říká mluvčí charity Veronika Kabátová.

Před českobudějovickým asistenčním centrem pomáhá ukrajinským uprchlíkům i diecézní charita

Na místě vypomáhá i Volodymyr Melničuk, který sám uprchl z Ukrajiny. Naučil se česky a v současnosti pracuje právě pro diecézní charitu.

Náklady na pomoc ukrajinským uprchlíkům v letošním roce vyčíslila budějovická diecézní charita na 12 milionů korun. Požádala o ně v různých dotačních programech a grantech, využít chce také charitní sbírky.

Aktuálně se stará o více než 700 rodin, které pravidelně docházejí do kontaktního místa. „Hlavním letošním cílem je začlenění Ukrajinců do společnosti. Bude pokračovat potravinová a materiální pomoc, ale i jazykové kurzy, protože neznalost češtiny je pro uprchlíky stále velkou bariérou,“ připomíná Veronika Kabátová.

„Charita organizuje i další vzdělávací kurzy, pomáhá dětem s nástupem do základních a středních škol po celém kraji. Pracovníci s žáky dělají i přípravu do školy. S uprchlíky také řeší úřední agendu, shánějí pro ně lékaře, pomáhají se zaměstnáním a zajišťují psychologickou pomoc v ukrajinštině,“ doplňuje.

Čtěte také

Úřad práce v Českých Budějovicích evidoval na konci ledna přes 830 uprchlíků s dočasnou ochranou, kteří hledali práci. Více než 85 procent tvoří ženy.

Ke konci ledna pracovalo na jihu Čech podle Jiřího Berana z českobudějovické pobočky úřadu práce zhruba 6600 občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. „Nejčastěji našli uplatnění ve službách, to znamená uklízecí a jiné pomocné práce, a také ve zpracovatelském průmyslu, kde vykonávají drobné dělnické a montážní práce,“ upřesňuje.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině prošlo od vypuknutí války na Ukrajině, tedy 24. února 2022, přes 22 tisíc migrantů. Marta Spálenková, vedoucí oddělení krizového řízení krajského úřadu, uvádí, že jich v regionu zůstalo 50 až 70 procent.

Ubytovací zařízení Jihočeského kraje zatím využívá 4500 Ukrajinců. Do 1. dubna za to nic neplatí, ale potom se bude režim upravovat podle toho, kdy do republiky přišli.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související