Knížata i místní osobnosti. Regionální muzeum v Českém Krumlově vystavuje 80 historických portrétů

13. únor 2023 11:33

Portréty Schwarzenbergů i významných osobností regionu z přelomu 19. a 20. století zaplnily část Regionálního muzea v Českém Krumlově. Kolekce 80 obrazů je první výstavou letošní sezony.

„Přicházíme k portrétům manželů Vocelkových. Franz Vocelka v Krumlově v 19. století vybudoval poměrně významný průmyslový podnik, který se věnoval zpracování látek. Byl to člověk, který zasáhl i do politiky, protože se stal členem zemského sněmu,“ ukazuje kurátor Ivan Slavík jeden z nejzajímavějších exponátů výstavy.

Olejomalby pochází z roku 1851. „Dvojportrét je zajímavý také tím, že známe autorství. Autorem obrazů byl Charles Louis Philippot, Francouz, který pocházel z kraje Champagne a byl posledním malířem, který měl oficiální titul dvorního malíře na dvoře Schwarzenbergů,“ vysvětluje Ivan Slavík.

Část expozice představuje různé osobnosti Českého Krumlova a okolí. „Téměř všichni pocházeli ze zdejšího regionu. Kdybychom se tehdy procházeli Krumlovem, tak bychom tyto lidi, které dneska vidíme na obrazech, mohli skutečně potkat. Jsou zde různé měšťanské portréty z různých období od 17. až do 20. století,“ říká kurátor.

Návštěvníci muzea uvidí i portréty majitelů krumlovského panství, například kněžny Eleonory Amálie ze Schwarzenbergu. „Byl u nás katalogizován jako obraz dvorní dámy, teprve nedávno jsem zjistil, že téměř identický obraz je ve Vídni. I podle toho zobrazení v honosném šatu a s typickou aristokratickou pózou bych si dovolil téměř na sto procent tvrdit, že se jedná o Eleonoru za Schwarzenbergu,“ komentuje Ivan Slavík.

Portrétu si lidé nejspíš všimnou poprvé. „Už byl ve stálé expozici muzea, ale byl natolik zastrčený, že ho málokdo z návštěvníků mohl zaznamenat. Na této výstavě ale dostal čestné místo a myslím si, že patří k perlám expozice,“ popisuje kurátor.

Na chodbě muzea jsou pak vystaveni českokrumlovští starostové. „Na konci 19. století si krumlovská radnice uvědomila, že by nebylo špatné mít pro své reprezentační prostory také obrazy starostů. Objednala si je tedy u lineckého malíře Friedricha Wutschla. Ten maloval starosty od roku 1850 až do konce monarchie v roce 1918. Tyto portréty sedmi starostů vystavujeme vůbec poprvé,“ doplňuje kurátor Ivan Slavík. Výstava potrvá v Regionálním muzeu v Českém Krumlově do 7. května.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související