Alšova jihočeská galerie slaví sedmdesátiny, představí tvorbu autora filmového Vetřelce

12. únor 2023

Alšova jihočeská galerie patří mezi nejvýznamnější instituce svého druhu v České republice. Má jednu z nejcennějších sbírek gotického umění u nás a velice ceněná je i její kolekce moderního umění 20. století. Letos slaví 70 let své existence.

Hlavní výstava v Hluboké nad Vltavou představí švýcarského tvůrce Hanse Rudolfa Gigera, který je znám především jako duchovní otec filmového Vetřelce. „Giger je surrealistický malíř, který vytvářel takové biomechanické krajiny a postavy. My jsme chtěli ukázat něco, co obecně moc nevystavujeme, proto jsme si ho vybrali. Zároveň je to zajímavé jméno, které zapadá do našeho konceptu, protože se vždy v lichý rok snažíme představit autory ze zahraničí,“ vysvětluje ředitel galerie Aleš Seifert.

Získat výstavu pro Alšovu jihočeskou galerii podle něj nebylo úplně snadné, ale nakonec návštěvníky čeká zajímavá přehlídka. „Giger nebude v Česku poprvé, na počátku nultých let měl výstavu v Národním technickém muzeu, ale my to chceme malinko povýšit. Představíme ranější práce, samozřejmě se zaměříme na svět Vetřelce a bude tam i malý bonbonek pro naše návštěvníky,“ naznačuje Aleš Seifert.

Celý rozhovor s ředitelem Alšovy jihočeské galerie o tom, co nabídne letošní sezona nejen ve výstavních prostorách v Hluboké nad Vltavou, ale také v Českých Budějovicích a Bechyni, si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související