Na počátku byla hromada dřeva. Díky inspiraci u lesa tvoří sochař Jakub Flejšar geometrické figury

19. únor 2023

Jeho obří lidské figury, geometricky poskládané z kovových čtverců nebo barevných prken, už shlížely z českobudějovických střech a seděly v ulicích. Díla sochaře Jakuba Flejšara vidělo mnoho lidí díky letnímu festivalu Umění ve městě na různých místech Jihočeského kraje. Teď má absolvent pražské UMPRUM samostatnou výstavu v Rabenštejnské věži v Českých Budějovicích.

Výstava představuje trochu jiná díla než venkovní Umění ve městě. „Tady není jedna velká věc, ale více malých věcí, které mi častokrát potom slouží jako modely. A je to obsazení jiného druhu prostoru, já jsem sochař, který si rád s prostorem hraje. Kromě menších soch tu vystavuji i takové kresby, to je jistý druh odreagování, od toho těžkého sochařského řemesla se dostávám do něčeho jemnějšího, ale pořád to má podobný nádech,“ popisuje Jakub Flejšar.

Jeho sochy jsou typické tím, že vznikají skládáním. „Jednou jsem jel s kamarádem do hor a tam jsem viděl podél lesa složené obrovské hromady dřeva. To byla asi jedna z prvních situací, kdy jsem si uvědomil, že ta struktura skládání je hrozně zajímavá,“ vypráví.

„Když věci skládáte, tak se to odliší. Geometrie funguje i v kontrastu s přírodou, oproti zaoblenosti přírody geometrická věc vystoupí do popředí, i když je třeba průhledná, jak to já mám rád. Zároveň to díky průhlednosti není něco, co by vám vstoupilo do cesty nějak extrémně vizuálně bolestivě, spíš to můžete minout. No, a to mě na tom baví – nebýt přehnaně vidět a být viděn jenom těmi, kdo se koukají správnýma očima,“ vysvětluje.

Sochy Jakuba Flejšara často někam koukají, někde sedí, sledují krajinu. „To asi patří k té figurální tvorbě. Já chci, aby figury, které tvořím, byly jako my, moc je neodlišuji. Takže si prostě představím, co bych na daném místě dělal já, a takovou tam vytvářím figuru,“ říká.

Celý rozhovor s Jakubem Flejšarem, sochařem, ale také trenérem olympijské vítězky ve snowboardcrossu Evy Adamczykové, si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související