Swingem a jazzem pobavil JR Big Band Václava Hlaváče posluchače v sále budějovického rozhlasu

9. únor 2023

Je sympatické i vzrušující, když mladí muzikanti hrají swing a velkokapelový jazz. O tom se ve středu 8. února 2023 přesvědčili návštěvníci ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Vystoupil tu JR Big Band Václava Hlaváče, který vede vnuk slovutného jihočeského swingaře a také trumpetista Jan Hlaváč.

Tento orchestr, který zkouší v prostorách Českého rozhlasu České Budějovice, charakterizuje nižší věk většiny jeho členů a také větší šíře repertoáru, od standardního swingu až k modernějšímu bigbandovému repertoáru.

Jak kapelníka Jana Hlaváče napadlo založit JR Big Band a co jej vedlo k tomu, že do názvu přidal jméno svého dědečka? „Můj děda udělal pro tuto muziku v Budějovicích mnoho. A přišlo by mi líto, kdyby tady nezůstal žádný odkaz. A myšlenku založit big band jsem měl už od chvíle, kdy jsem se vrátil z Prahy z konzervatoře. Během covidu byla ideální doba pro to dát dohromady lidi, kteří by swing a jazz chtěli hrát,“ odpovídá.

Kapela má v repertoáru široký výběr, počínaje swingovými evergreeny od Glenna Millera k modernějším skladbám hraným big bandem Buddyho Riche nebo aranžím z ruky Quincyho Jonese či Sammyho Nestica.

Mimo to všechno se kapelník Jan Hlaváč netají láskou k hudbě významného českého jazzového skladatele a kapelníka Milana Svobody. „Pod jeho vedením jsem působil při studiu na konzervatoři Jaroslava Ježka v big bandu vyšší odborné školy. A s Milanem Svobodou plánujeme i hlubší spolupráci,“ říká.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka