Slunečnice, Malagelo, Aranka umí hula hop a další písničky ožily na českobudějovickém rozhlasovém koncertu tria Ivana Hlase

20. prosinec 2022

Po několika zrušených koncertech z covidových a v posledním případě zdravotních důvodů vystoupil v pondělí 19. prosince ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice oblíbený český rockový písničkář minulých desetiletí, kytarista, zpěvák a velmi dobrý autor Ivan Hlas se svým triem, s vynikajícími muzikanty, kytaristou Norbim Kovácsem a violoncellistou Jaroslavem Olinem Nejezchlebou.

Program přinesl hity Ivana Hlase jako Malagelo, Aranka umí hula hop, Slunečnice, Až přelezem plot a další songy založené na vyváženosti hudby a velmi dobrých textů – od hospodského blues přes jemné balady až po rokenrol. Písničky Ivana Hlase zněly ve filmech Šakalí léta, Pelíšky nebo Báječná léta pod psa.

Ivan Hlas prožil rané dětství na pražských Vinohradech, ovšem vyrůstal na Hanspaulce, a to už od 60. let byla úrodná čtvrť pro český bigbít a blues s kapelami B-Side s Pavlem Dydovičem, Bluesberry s Petarem Introvičem, Yo Yo Bandem s bratry Tesaříky nebo právě Ivanem Hlasem.

Od začátku 70. let měl kapely Žízeň, Navi Papaya či Ivan Hlas a Nahlas a ve svých písničkách citlivým a chápavým básnivým způsobem souzní s citovými nesnázemi i životy lidí, kteří často nevítězí.

Ivan Hlas již delší dobu vystupuje a natáčí v triu se dvěma excelentními muzikanty – violoncelistou, rodilým Kyjovanem Jaroslavem „Olinem“ Nejezchlebou, bývalým členem významných kapel Marsyas a Etc..., a také brilantním  kytaristou slovenského původu Norbim Kovácsem, mimochodem autorem skvělé filmové hudby.

Koncert se uskutečnil necelý týden před Vánoci, a tak program ozdobilo i několik působivých vánočních písniček Ivana Hlase.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.