Cimbal Classic vnesl do sálu českobudějovického rozhlasu laskavou adventní náladu

2. prosinec 2022

Do adventního času vstoupili v prvním prosincovém dni návštěvníci Českého rozhlasu České Budějovice zvlášť laskavým a poetickým, předvánočním koncertem brněnské nadžánrové kapely Cimbal Classic.

V jejím čele stojí cimbalista, zpěvák a autor Dalibor Štrunc a zpěvačka a houslistka Katka Štruncová. Mimochodem, oba jsou členy skupiny Javory sourozenců Ulrychových. Unikátní Cimbal Classic už patří třicet let mezi stálice a nejosobitější uskupení české folkové a alternativní hudební scény a má za sebou plejádu pozoruhodných alb a samozřejmě vystoupení.

Advent i Vánoce a Cimbal Classic, to k sobě zkrátka patří. Vánoční koncerty tohoto souboru pohladí  nejen svou svébytnou atmosférou a původní písňovou tvorbou, ale samozřejmě i moravskou a českou vánoční hudbou vycházející převážně z lidových tradic. Máte-li rádi průzračné a čisté melodie, lyrické, přemýšlivé a vtipné texty propojené přirozeným zpěvem a nadprůměrným muzikantským řemeslem, pak vás Cimbal Classic nezklame.

Kapelník Dalibor Štrunc k tomuto rozhlasovému koncertu dodal: „Nové písně společně s málo známými, neotřelými, ale o to krásnějšími a zemitějšími koledami převážně z Valašska budou patřit k pilířům nového adventního programu v tomto roce. A věříme, že posluchačům naše cimbalclassická komořinka učaruje a vtáhne je do laskavého světa.“

Štruncův autorský rukopis a zpěv jeho ženy Kateřiny dělají z Cimbal Classicu nezaměnitelný soubor, který se samozřejmě opírá o další šikovné muzikanty. Všichni členové skupiny jsou součástí i dalších renomovaných, profesionálních hudebních uskupení.

Čtěte také

V kapele spolu hrají Češi i Slováci. Obvykle vystupují v šestičlenném složení: Katku a Dalibora Štruncovy coby pilíře a pěvecké frontmany kapely doplňují hobojista a sopránsaxofonista Rastislav Kozoň, violistka Katka Kovaříková, basista Josef Stráník a mandolinista Martin Krajíček.

Dnešní Cimbal Classic, to je hudba ovlivněná folkem, folklórem, ale i vážnou hudbou plující někde na rozhraní těchto menšinových žánrů. Velmi působivé jsou i texty písniček souboru Cimbal Classic – řada z nich je dílem Jihočešky Aleny Binterové. 

Letos slaví Cimbal Classic třicet let od založení, na němž se významně podílel i jeho byvší člen, violoncellista Pavel Barnáš se svým festivalem Okolo Třeboně. Kapela připomíná jubileum nejenom koncerty, ale také  dvojCD, které je hudební rekapitulací dosavadní historie tohoto uskupení obohacenou novinkovými bonusy. K tomu přibude i zpěvník a kniha.

Vánoční výběr z koncertu Cimbal Classic odvysílá Český rozhlas České Budějovice v rámci svého svátečního vysílání na Štědrý den odpoledne.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.