Světoznámé melodie Ennia Morriconeho nebo Astora Piazzolly v podání klavíristy Zdenka Merty a hobojisty Viléma Veverky

Jsou to tři roky, co studiový sál Českého rozhlasu České Budějovice hostil velmi zajímavý koncert. Šlo o společný projekt klavíristy, hudebního skladatele a známého kapelníka Zdenka Merty a předního českého hobojisty Viléma Veverky.

Hlavním záměrem bylo ukázat jakýsi možný průnik žánrů i to, že hudba nemusí mít jen ona klasická schémata, ale může oslovit i nespecializované publikum, které – prozatím – svou cestu do koncertních sálů třeba nenašlo.

Osu výjimečného hudebního večera tvořily vedle melodií světově oblíbených Astora Piazzolly, Camille Saint Saënse nebo Ennia Morriconeho i autorské skladby Zdenka Merty. A ty ozdobí též Koncertní ozvěny od Tří lvů.

„Vybral jsem si k sobě jednoho z nejlepších českých hudebníků současnosti, hobojistu Viléma Veverku, který přes své jednoznačně klasické hudební zaměření je schopen velmi autenticky a virtuózně interpretovat i jiné hudební styly či žánry,“ řekl Zdenek Merta.

Toho má širší veřejnost spojeného zejména s vedením populární skupiny Kardinálové, ale také  autorstvím úspěšných a ceněných muzikálů, filmové i scénické hudby, spoluprací s partnerkou Zorou Jandovou, ale také literaturou – zájem čtenářů vzbudily jeho knihy Křížem krážem nebo Hudba je zázrak.

Vynikající hráč na hoboj Vilém Veverka, kromě řady jiných hudebních aktivit, je sólistou řady domácích i zahraničních těles. A mimochodem, právě mu vychází u Supraphonu vánoční album.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související