Radek Tomášek s kapelou zahrál U Tří lvů i písničky Paula Simona, Neila Diamonda a Waylona Jenningse

Písničky jemné až něžné, jako kontrapunkt atmosféry dnešní doby, mohou působit hladivě i léčivě. S takovými přívlastky může být přirozeně spojen zpěvák a kytarista, hráč na dvanáctistrunnou kytaru, dnes šestasedmdesátiletý Radek Tomášek, který v únoru roku 2017 s kapelou Simply The Four vystoupil ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Radek Tomášek byl členem Rangers v jejich zlatých časech. Tuto velmi populární kapelu, jež tehdy už používala ideologicky nezávadný název Plavci, opustil v roce 1973 a vyrazil na docela úspěšnou sólovou kariéru s řadou hitů.

Většinu známých songů Radek Tomášek s kapelou představil publiku U Tří lvů, ovšem v tomto výběru z koncertu volíme spíše méně známé, avšak pozoruhodné písničky, povětšinou zamyšlené i trochu posmutnělé balady převzaté z repertoáru velikánů jako Paul Simon, Johnny Cash, Neil Diamond nebo Waylon Jennings.

Zpěváka a kytaristu Radka Tomáška tehdy v únoru roku 2017 na pódiu studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice doprovodila kapela Simply The Four, jmenovitě František Václav Zikmund (kytara, zpěv), Luděk Koutný (foukací harmonika, kytara, zpěv), Richard Bardon (bicí) a Richard Tomíček (baskytara).

V duchu příjemného folk-rocku zaznějí písničky Poslední ráno starého muže, Krátký příběh, Kymácivý měsíc, Boxer, Srdce, Dlouhý den a na závěr vlastní autorská skladba Radka Tomáška Pod šedou oblohou, jejíž text i nálada jakoby nás už připravovaly na cestu k adventu a vánočnímu času.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související