Studenti darují k Valentýnu krev. Do budějovické nemocnice chodí pravidelně už 17 let

15. únor 2020 13:26

Akci s názvem Valentýnská kapka krve organizuje Střední obchodní škola Husova v Českých Budějovicích. Za 17 let darovalo krev více než 600 lidí. Byli to především žáci školy, ale připojili se i někteří pedagogové.

Letos na transfúzní oddělení českobudějovické nemocnice vyrazila například studentka cestovního ruchu Štěpánka Jirušová. „Jdu poprvé, takže mám trochu strach, ale myslím, že to bude v pohodě. Těšila jsme se, kdyby mi nebylo osmnáct až tenhle rok, šla bych klidně i loni, je to tradice naší školy,“ řekla.

Akce Valentýnská kapka krve se koná vždy v únoru už 17 let. „Vzešla z nápadu partnerské školy v Bratislavě. Nechali jsme se inspirovat a jsme moc rádi, že v současné době můžeme hovořit o tradici, která patří k naší škole,“ vysvětlila ředitelka Jarmila Benýšková.

Čtěte také

Darovat krev mohou studenti starší 18 let. Podle lékaře Víta Motáně je třeba splnit i další podmínky. „Musí uplynout určitá doba od onemocnění nebo například po operačním výkonu v celkové anestezii. Týká se to také piercingu či tetování, v těchto případech je lhůta půl roku,“ uvedl.

Po odběru krve dostala Štěpánka Jirušová potvrzení, odznáček pro prvodárce a také balíček s jídlem. „Je tam čokoláda a džus, já jsem si ještě řekla o vodu, ale mohla jsem si dát kafe, je tu moc milá obsluha. Také si napíšou naše údaje a v případě potřeby nás mohou kdykoli zavolat,“ dodala.

Letos se do valentýnského darování zapojilo asi 50 studentů. Podle ředitelky se po akci řada studentů stala pravidelnými dárci. I Štěpánka chce darovat krev znovu.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související