Budějovická nemocnice buduje nové zázemí pro dárce krve a rehabilitační oddělení

29. říjen 2018 07:27

Rehabilitační a transfúzní oddělení českobudějovické nemocnice se přestěhuje do komfortnějších prostor. Začala výstavba nové budovy za téměř 140 milionů korun. Její předností bude mimo jiné i nadzemní propojení s ostatními provozy nemocnice.

„Zatím vidíme velkou prázdnou plochu, kde brzy začnou výkopy, zemní práce a postupně se vystaví skelet,“ ukazuje místo v jihozápadním rohu areálu, kde vyrostou nové stanice rehabilitačního oddělení a stanice dárců, vedoucí oddělení stavebních investic českobudějovické nemocnice František Bostl.

„Plocha na tomto volném pozemku byla zvolena úmyslně tak, aby mohla být přímá návaznost do laboratoří a také abychom mohli nadzemní chodbou tento objekt propojit s fyzioterapií, která je v nedaleké budově,“ dodává.

Stavba bude bezbariérová. Vzniknou v ní prostorné místnosti a lepší zázemí. „Dnes mají dva pokoje jednu společnou koupelnu, nově bude pro každý pokoj samostatná koupelna, každá bude bezbariérová. Přibydou a výrazně se zvětší prostory pro fyzioterapii a tělocvičny u obou stanic, současně budou nové prostory pro ergoterapii, logopedii a psychologii,“ popisuje František Bostl.

Nemocnice v Českých Budějovicích postavila nové patrové parkoviště

Patrový parkovací dům vyrostl u českobudějovické nemocnice. Celkem teď mají pacienti k dispozici asi 500 míst

Českoudějovická nemocnice slavnostně zahájila provoz nového patrového parkoviště. Stavbu za 37 miliónů korun financovala z vlastních zdrojů. Novou parkovací budovu využívat zaměstnanci i pacienti a jejich rodiny.

Důstojné prostory získá i stanice dárců krve, která se do nového objektu také přestěhuje. „Oproti současnému stavu bude výrazně zvětšena odběrová místnost, vznikne zde také další ambulance a například specializovaná odběrová místnost. Výrazně větší budou také další prostory v zázemí, včetně čekárny pro odběry, což je důležité pro naše klienty, a odpočinkové místnosti pro dárce po odběrech,“ doplňuje mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

Dárci krve budou mít k dispozici i nové parkoviště se třinácti parkovacími místy, včetně parkovacího místa pro autobus, který přiváží dárce krve z okresů Jihočeského kraje. Pacienti a pracovníci nemocnice začnou nové prostory využívat nejpozději v lednu roku 2020.

Spustit audio

Související