Táborská nemocnice zahájí stavbu nového dětského oddělení

11. březen 2018

Celkem 70 milionů korun bude stát nové dětské oddělení táborské nemocnice. Specializované pracoviště vznikne nástavbou na pavilonu akutní medicíny. Malí pacienti se mají do nového přestěhovat ještě letos před vánočními svátky.

Současné dětské oddělení táborské nemocnice se nachází v pátém patře pavilonu interních oborů. Sídlí tady už desítky let, byť sem podle odbornosti úplně nepřísluší.

Nové oddělení vznikne nástavbou patra nad porodnicí. „Bude velmi blízká vzdálenost k operačním sálům, k vyšetřovacím technikám, jako jsou rentgeny, a samozřejmě dobrý přístup do porodnice, která je o patro níž,“ říká ředitel nemocnice Ivo Houška.

Podle něj se díky novému umístění dětského oddělení podstatně zjednoduší převozy dětí na různá vyšetření nebo operace. Projekt počítá i s možností rozšíření rodičovského doprovodu malých pacientů. „Z celkové kapacity asi 42 lůžek je s výjimkou tří pokojů vždy počítáno s doprovodem,“ uvádí.

Stavba začne už příští týden a potrvá devět měsíců. Bude se odehrávat za plného provozu nemocnice. Podle stavebního technika Milana Vanžury se proto neobejde bez některých omezení. „Náročné to bude, protože musíme zajistit bezpečnost všech pacientů i personálu, který se bude pohybovat v blízkosti stavby,“ popisuje.

Nemocnice je připravena na různé scénáře a má zajištěné i alternativní prostory, třeba pro případ deště ve chvíli, kdy bude odkryta střecha nad pavilonem akutní medicíny. „Jistíme se na všech možných stranách. Není to první stavba, kterou děláme na plného provozu, takto jsme už rekonstruovali například operační sály,“ dodává ředitel.

Jedním z hlavním cílů je co možná nejvíce dětem pobyt v nemocnici zpříjemnit. Má k tomu pomoci i herna nebo počítače s internetem, které budou malým pacientům plně k dispozici.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio