Přišli s transparenty o údajně protizákonných zakázkách českobudějovické nemocnice

26. červenec 2018 14:39

Českobudějovická nemocnice porušila zákon, když téměř 700 zakázek na léky zadala jedné firmě bez soutěže. To tvrdí lidé z projektu Rekonstrukce státu. Nemocnice to popírá.

Iniciativa chce, aby kauzy prošetřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale ten si za jeden podnět účtuje několik tisíc. Proto se na problém snaží organizace upozornit kontaktní kampaní.

Lidé z projektu Rekonstrukce státu postavili před Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně ve čtvrtek bílé auto s barevným billboardem. Je na něm shrnutí výtek k veřejným zakázkám Nemocnice České Budějovice.

Na problém upozorňovali úředníky, kteří přišli do práce. Za zdravotnici se převlékla i mluvčí celé aktivity Tereza Krištofová. „V případě Nemocnice České Budějovice máme z veřejných rejstříků informace o tom, že pravděpodobně zadávali bez soutěže veřejné zakázky v souhrnné hodnotě 200 milionů korun. Je to něco málo pod 700 zakázek,“ uvedla.

Svou akcí chtějí upozornit na to, že za každý podnět úřadu musí zaplatit 10 tisíc korun. Kvůli všem podezřelým zakázkám českobudějovické nemocnice by tak museli dát dohromady 7 milionů. To je podle organizace nereálné.

Vysokoškolsky vzdělané zdravotní sestry se brání změně zákona o vzdělávání

Slavnostní otevření nově zrekonstruované dětské části nemocnice Motol.

Středoškolské vzdělání plus jeden rok nástavby jako kvalifikace pro zdravotní sestru se nelíbí vysokoškolsky vzdělaným zdravotnicím. Spojily se a na protest proti změně zákona založily spolek. Má několik desítek členů a stovky podporovatelů.

Na celou akci zareagoval místopředseda úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Hynek Brom. „Pokud má někdo podezření, kdokoli, nemusí to být žádná protestující skupina, může to být jakýkoli občan, že dochází k nějakému pochybení v oblasti veřejných zakázek, tak úřad se samozřejmě tím zabývá a zvažuje, zda nezahájí případnou kontrolní činnost,“ řekl.

V posledním roce ale podněty přímo na nemocnici v Českých Budějovicích úřad nedostal. Ta jakékoli pochybení podle své mluvčí Ivy Novákové odmítá. „Nákup léčivých přípravků je řešen standardním zadávacím řízením v režimu zákona a nejsou přitom využívány žádné výjimky. Řada těchto zadávacích řízení byla realizována v minulosti, další probíhají a budou probíhat i v budoucnosti. Ročně jde o desítky výběrových řízení,“ komentovala.

Ústavní soud v Brně aktuálně řeší stížnost na to, že úřad vybírá za podnět desetitisícový poplatek.

autor: ahe
Spustit audio

Související