V budějovické nemocnici vznikne nové psychiatrické oddělení

28. září 2017

Nemocnice České Budějovice zahájila přestavbu své nejstarší budovy v horním areálu. Vznikne tu nové psychiatrické oddělení vybavené ambulancemi a rozsáhlým psychiatrickým stacionářem. Přibydou také čtyři lůžková oddělení.

Přestavbu historické budovy A zahájili symbolickým poklepáním na desku zástupci města České Budějovice, Jihočeského kraje a nemocnice. Hotovo by mělo být v únoru 2019.

Psychiatrie je v Jihočeském kraji dlouhodobě poddimenzovaná a nový pavilon to má výrazně zlepšit. „Znamená to velký předěl v péči o duševně nemocné. Otevírá se nám možnost postarat se o kompletní spektrum duševních chorob, které jsme vlastně v současné době nebyli schopni pokrýt. Pro pacienty to bude znamenat samozřejmě i zlepšení komfortu a dostupnosti péče,“ říká primář psychiatrického oddělení českobudějovické nemocnice Jan Tuček.

Nové psychiatrické oddělení bude mít čtyři stanice, které zvládnou všechny druhy duševních chorob. Oproti současným prostorám v dolním areálu si výrazně polepší pacienti i lékaři. „V současné době máme 42 lůžek, v nových prostorách jich bude 68. Součástí oddělení budou i ambulance pro dospělé, pro děti, sexuologická ambulance, ambulance pro léčbu závislostí a další,“ vyjmenovává primář.

Celkové náklady na přestavbu nejstarší budovy dosáhnou zhruba 240 miliónů korun. Vznik nové psychiatrie je součástí dlouhodobé restrukturalizace nemocnice v Českých Budějovicích.

V rámci tohoto projektu se nedávno také otevřelo nové chirurgické oddělení v pavilonu C. To je vybaveno moderně podle současných požadavků pacientů. „Všechny pokoje jsou samostatné jednotky, každý z třílůžkových pokojů má vlastní sociální zařízení, koupelnu, šatní skříně. Na všech je připojení k internetu zdarma a televizní přijímač. Máme i několik pokojů s jedním nebo dvěma lůžky,“ popisuje ředitel Úseku chirurgických a ostatních zdravotních oborů Nemocnice České Budějovice Jaroslav Novák.

Do části zrekonstruované budovy A se kromě psychiatrie přesune i oddělení pracovního lékařství a pracoviště klinické farmakologie, které se nachází v dolním areálu.

Dolní areál plánuje nemocnice úplně opustit. „Pokud všechno dobře půjde a vydrží systém financování, tak by se to mohlo podařit do roku 2021. Je to dlouhodobý plán, je tam hodně práce, jenom díky spolupráci našich zaměstnanců se nám to daří realizovat,“ dodává Jaroslav Novák.

V blízké budoucnosti dostane českobudějovická nemocnice celkem 600 miliónů korun od Jihočeského kraje. Největší krajské zdravotnické zařízení chce tyto prostředky investovat právě do restrukturalizace.

autor: mvo
Spustit audio