Psychiatrické oddělení budějovické nemocnice se přestěhovalo do opravené historické budovy

21. březen 2019 16:32

Pacienti psychiatrického oddělení českobudějovické nemocnice se přestěhovali do nových prostor. Dlouho nevyužívaná historická budova hned za vstupní branou v horním areálu se pro potřeby psychiatrie proměnila.

Obnova přišla na 233 milionů korun, peníze šly nejen na opravu budovy, ale i nové vybavení a přístavbu. Investici pokryla z 85 procent evropská dotace.

„Tady máme velký ambulantní trakt, kde jsou tři ambulance lékařů, je tu sexuolog i klinický psycholog. Na druhé straně je stacionář,“ ukazuje primář psychiatrického oddělení Jan Tuček.

Plná světla je komunitní a terapeutická místnost, kde se budou setkávat pacienti. „Budou tu komunikovat s terapeuty, řešit každodenní problémy. Je to veliká prosvětlená místnost, vlastně ve všech prostorách je nádherně jasno a krásně, když zasvítí slunce,“ dodává primář.

Lidé se často snaží léčit deprese sami. Podle psychiatra je to velká chyba

Deprese, smutek, osamělost, bolest, splín. Ilustrační foto

Psychiatr Michal Maršálek, emeritní primář Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, se věnuje psychózám, neurózám, obsesím a depresím. Kromě toho učí a píše básně. Na lidské duši ho zajímá hlavně uzdravení.

Novinkou je pokoj pro fototerapii. „Terapii světlem jsme dříve neměli. Teď tady můžeme při sezónních afektivních poruchách, to znamená při depresích, které jsou vyvolávány nedostatkem slunečního svitu, pacientům přisvěcovat a nahrazovat sluníčko,“ popisuje Jan Tuček.

Z kapacitních důvodů vznikla i přístavba. Je tak dost prostoru pro jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje a provozní prostory. „Obrovská změna je v technickém vybavení, které jsme dosud neměli,“ dodává zdravotní sestra Romana Jáchymová.

Nové psychiatrické oddělení nemocnice v Českých Budějovicích se bude pacienty postupně zaplňovat do léta.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související