Psychiatrická nemocnice v Písku nabízí nové formy terapie i rehabilitační péči

24. září 2018 10:49

Písecká Psychiatrická nemocnice se hlásí k projektu Otevřená nemocnice. Pacientům nabízí nové formy terapie, fyzioterapii, víc komunikuje s jejich rodinami a posílit chce i psychoterapeutické aktivity.

Změna přišla s novým majitelem, společností Penta Hospitals CZ, která nemocnici koupila na jaře letošního roku.

„Tato nemocnice je výjimečná tím, že poskytuje koncept psychiatrické následné péče, který má i trochu speciální systém úhrad a diagnóz. My si můžeme dovolit pracovat s pacientem daleko déle, komplexněji, to je v důsledku velmi pozitivní a ta přidaná hodnota je významně větší,“ říká ředitel David Soukup.

Náklady podle něj pokrývají pojišťovny. „Úhrady jsou jiné než v akutní péči, to zase vytváří ten potenciál. Máme smlouvu se všemi pojišťovnami a úhrada je nastavená na ošetřovací den,“ doplňuje.

Novým primářem nemocnice je Marian Koranda, který před příchodem do Písku pracoval jako primář Dětského detoxikačního centra v Praze. „Vstupní branou k nám je vždy žádost o léčbu, touha být léčen v takovémto prostředí a snaha být pacientem téhle významné kliniky, to je asi nejdůležitější,“ popisuje.

Na Prachaticku chybí dětský psychiatr. Školáků, kteří ho potřebují, ale přibývá

03227443.jpeg

Sociální pracovníky městského úřadu v Prachaticích znepokojuje nárůst nezletilých dětí s psychiatrickými onemocněními. Poruchy většinou rozpoznají učitelé na základních školách. Děti nutně potřebují k léčbě psychiatra, ale ten v Prachaticích i v celém regionu chybí.

Pacienti podle jeho slov většinou přichází od ambulantního psychiatra, ale může je sem poslat i praktický lékař, který je dostatečně fundovaný k tomu, aby určil, že problém je potřeba řešit na psychiatrii.

V nemocnici je i ambulance pro akutní příjem. „Může se stát, že pacient přijde v debaklové životní situaci a samozřejmě mu pomoc poskytneme,“ dodává Marian Koranda.

Psychiatrická nemocnice Písek má 111 lůžek. Zabývá se léčbou celé škály problémů od poruch afektivního spektra, postraumatických stresových poruch, poruch osobnosti, psychotických poruch nebo různých typů závislostí.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související