Stráž nad Nežárkou bývala skutečně strážním místem, původní hrad tu založili Páni z Hradce

9. červen 2024

Zámek ve Stráži nad Nežárkou na Jindřichohradecku je všeobecně nejčastěji spojován s pěvkyní Emou Destinnovou. Jenomže jeho historie sahá opravdu hodně hluboko proti proudu času.

Původně to bývalo strážní místo se zázemím pro hlídku, následně malý hrad.

První písemná zmínka o něm pochází z roku 1284, což je pouhých 72 let po Zlaté bule sicilské. A naše prohlídka, kterou nás vede současná majitelka zámku ve Stráži nad Nežárkou Radoslava Doubravová, skutečně zamíří i do hlubin středověku. Přesněji do podzemí hradu.

Ale toto není jediná chodba, která se táhne pod původním hradem. Jak se střídali majitelé, hrad se rozrůstal a postupně i měnil na zámek.

Hrad založili páni z Hradce, posléze celý patřil různým majitelům, od Jana staršího z Lobkovic a Viléma z Rožmberka a následně Petra Voka z Rožmberka, přidejme rod Slavatů, Černínů až po Karla Ludvíka Leonhardiho. Jeho rod se zapsal do historie třeba tím, že do Čech přivezl hermetismus.

A pak už zakoupila Stráž, tedy zámek ve Stráži nad Nežárkou, operní pěvkyně Ema Destinnová. A my ve Vltavínu přejdeme i do její současné expozice.

Zámek ve Stráži nad Nežárkou
Spustit audio

Související