Já jsem se tady neprozřetelně a zbytečně vdala, vzpomínala na České Budějovice herečka Květa Fialová

26. květen 2024

V magazínu Vltavín nás čeká další procházka rozhlasovým archivem. Pustíme si rozhovor s herečkou Květou Fialovou a její vzpomínky na českobudějovické divadelní angažmá, navštívíme Vřesce, táborské Muzeum čokolády a připomeneme legendárního rožmberského archiváře a kronikáře Václava Březana.

Rozhovor s herečkou Květou Fialovou (1929-2017), který se dochoval v rozhlasovém archivu, vznikl v roce 1997 v Českých Budějovicích. Květa Fialová v něm vzpomíná mimo jiné i na to, kdy nastoupila k divadlu a jaká cesta ji dovedla do angažmá v jihočeském krajském městě.

„K divadlu jsem nastoupila prvního ledna 1946 do Českého Těšína. Pak jsem šla v Brně na JAMU, pak jsem byla v Opavě a pak čtyři roky v Českých Budějovicích,“ popsala herečka své divadelní začátky. „Já jsem se tady v Budějovicích neprozřetelně vdala, myslím, že zbytečně. Zaplaťbůh to netrvalo dlouho,“ dodala.

Jak sama sebe hodnotila jako herečku, kdy a za jakých okolností nastoupila do angažmá v Divadle ABC u Jana Wericha nebo jaké bylo natáčení legendárního filmu Limonádový Joe, uslyšíte v první části pořadu.

Čtěte také

Poté se dozvíte něco o jihočeském podzemí. Uslyšíte další archivní nahrávku, která čiší svěžestí, i když ji redaktor Jaroslav Klíma natočil u Staré Vožice na přelomu tisíciletí. Znovu připomeneme poměrně málo známý fakt, že jižní Čechy bývaly výrazným hornickým regionem.

Důlní díla poté vyměníme za sochání. Sochy a skulptury lze tvořit z lecčeho, publicista Filip Černý natočil před několika lety reportáž o tom, že sochy je možné vytvořit i z čokolády a marcipánu.

A nakonec připomeneme kronikáře Václava Březana. Ten byl 22. listopadu 1596 pověřen správou rožmberského archivu. A přesně na den 400 let poté vznikl rozhovor s českokrumlovskou archivářkou Annou Kubíkovou, která v závěru Vltavínu poutavě vypráví právě o Václavu Březanovi. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.