Strakoničtí senioři vyrážejí pravidelně na nordic walking výšlapy. Dozví se i řadu zajímavostí

3. červen 2023 08:57

Každý čtvrtek můžete ve Strakonicích potkat skupinu seniorů, která vyráží na nordic walking vycházky po okolí města. Připojit se k ní může kdokoli bez předchozí registrace. Zájemcům stačí pouze chuť, vhodné sportovní oblečení a hlavně dobrá nálada.

„Dneska musíme zvolit jednodušší trasu, protože pršelo. Abychom nešli v blátě, vezmeme to po asfaltových cestičkách, nicméně přírodou. Půjdeme na strakonické Podskalí, kolem řeky Otavy, tam přejdeme lávku a půjdeme se podívat zřejmě směrem na Mutěnice,“ líčí Jaroslava Prokopová.

Desetikilometrovou trasu zdolají účastníci asi za tři hodiny. „Chodí opravdu důchodci, průměrný věk je kolem sedmdesáti let. Jdou do přírody, hýbají se, někdo jde s hůlkami, někdo bez, na tom nezáleží. Jsme v partě, je veselo, zásadně se nemluví o nemocech a spíš sledujeme, co se děje, vyprávíme si příjemné zážitky s vnoučaty a podobně,“ usmívá se Jaroslava Prokopová.

Čtěte také

Jednou z účastnic je Alena Hrdličková, která upozorňuje, že v údolí Otavy roste korkovník. „Je to tento ještě holý strom. Když někdo vysloveně neví, že si ho má všimnout, tak si ho nevšimne, protože v létě má listy jako jasan. Je to strom, který by tady normálně nerostl, je tu vysazený. Má opravdu korkovou kůru a takové zvláštní plody, které vypadají jako drobné hrozny a voní jako pomeranče,“ říká.

Vycházky tedy mají i přírodovědný přesah. „Mně se prostě líbí být s těmi lidmi. Já jsem knihovnice a čtu odborné knížky i beletrii. Když se dozvídám informace, tak je to pro mě jako naučná literatura. A když jsem s někým, s kým je mi dobře, je to pro mě ta beletrie,“ dodává Alena Hrdličková.

Zájemci se můžou k nordic walking výšlapům ve Strakonicích připojit každý čtvrtek. Sraz je vždy v 9 hodin u místního infocentra pro seniory v ulici U Svaté Markéty.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související