Přeplavat symbolicky kanál La Manche se během února snaží týmy seniorů po celém Česku

2. únor 2023 15:44

Po celý únor se budou týmy seniorů v celém Česku snažit překonat svůj kanál La Manche, tedy 34 kilometrů. K výzvě ve štafetovém plavání se každoročně připojují i senioři v Prachaticích. Loni tady společně symbolicky přeplavali La Manche hned několikrát.

Jedním z prachatických plavců je Václav Statečný, který si pochvaluje vodu v bazénu. „Vyhovuje mi i ta teplota. Nakonec v Tichomoří není voda teplejší, když si některé starší dámy stěžují, že je moc studená. S výkonem moc spokojený nejsem, protože před čtyřiceti lety jsem to uplaval rychleji,“ říká.

Pravidelně se štafetového plavání účastní i Oldřich Lhoták. „Já jsem tady donedávna dělal plavčíka a loni se mi povedlo kanál přeplavat, tak se o to pokusím i letos. Motivuje mě i to, že sem často jezdí vnučka, naučil jsem ji tady plavat a teď mám další důvod sem s ní chodit,“ popisuje.

Povzbudit seniory přišel plavec Arnošt Petráček, držitel zlaté medaile z paralympijských her v Riu de Janeiru. „Přeplavme svůj La Manche je nádherný projekt. Člověk si přijde nejen zazávodit, ale také si popovídá s lidmi, které třeba dlouho neviděl,“ připomíná.

V plavání vidí velké benefity i organizátorka Hana Rabenhauptová. „Nemusí používat nohy, které jsou nejvíc zatížené, je to zdravé pro srdce, dýchání, zkrátka pohyb a uvolnění ve vodě pomáhá. Jde jen o to se obléknout, přijít, ať je jakéhokoli počasí, a pak se v té vodě pohybovat,“ komentuje.

Pokusit se společně přeplavat La Manche se můžou senioři v celém Česku až do 28. února.

Spustit audio

Související