Stezka Českem zavede i do Žofínského pralesa v Novohradských horách, nejstarší přírodní rezervace na pevninské Evropě

28. červenec 2022 17:15

U hranic s Rakouskem na jihu Čech zavede Stezka Českem až do hlubin Žofínského pralesa, který je nejstarší přírodní rezervací na pevninské Evropě. Šlechtický rod Buquoyů ji na svém panství vyhlásil v roce 1838. Divoká příroda zcela mimo civilizaci dodnes nabízí vzácnou podívanou.

„Tohle je smrk ztepilý, vysoký asi 35 metrů, průměr v prsní výšce sedmdesát centimetrů až metr,“ ukazuje v srdci Žofínského pralesa lingvista a literární historik Michal Hořejší, který se ve svých studiích často zabývá jihočeskou přírodou.

Hned vedle asfaltové cesty, která vede skrz prales, stojí tento krásný smrk. Jeho stáří je ale těžké odhadnout. „Člověk by řekl klidně 250 až 300 let, ale může to být taky jen sto. Záleží, co tady historicky kolem rostlo, jaké jsou konkrétní mikroklimatické podmínky,“ vysvětluje Michal Hořejší.

Skladba dřevin v Žofínském pralese je pestrá. „Vidíme tady spoustu buků, místy jilm, javory, jeřáby. Já myslím, že člověk by se až divil, kolik těch druhů tady bude. Tady se drží druhy, které v okolních prostorách nemají tolik útočišť,“ komentuje Michal Hořejší.

Čtěte také

Cestou dál směrem od Hučského rybníka přímo uprostřed cesty narazil společně s reportérem Matějem Vodičkou na jakýsi chlupatý exkrement. „Ten živočich asi sežral něco se srstí. Podle velikosti bych se nebál říct, že to byl vlk,“ přemýšlí.

Vlk je podle něj až nezbytným druhem pro Novohradské hory. „Pomůže nastolit nějakou stabilitu v místních ekosystémech. Je to samozřejmě dobrý lovec spárkaté zvěře a už jenom to, že nenechá srnčí a jelení zvěř klidu, se v důsledku asi velmi pozitivně projeví na druhové skladbě lesů,“ říká.

Při putování Žofínským pralesem si turisté mohou udělat i zastávku s občerstvením v místní lesovně.

Spustit audio

Související