V Teplé Vltavě na Šumavě žije stále víc kriticky ohrožených perlorodek. Vědci je do řeky vysazují

29. červen 2022 08:39

Kriticky ohroženým perlorodkám říčním se v Teplé Vltavě na Šumavě daří. O rozšíření populace těchto mlžů se už od 90. let snaží vědci šumavského národního parku. Už několikrát tam vysadili uměle odchované perlorodky.

„Tady v klíckách se chovají. Jakmile vypadnou z ryby, která je hostitelem larev, uloží se do písku,“ ukazuje osmileté perlorodky v odchovném zařízení nedaleko Dobré u Stožce chovatel Bohumil Dort.

Do řeky vědci perlorodky vysazují právě v osmi letech jejich života. „Ve věku od pěti let výše jsou životaschopné. Už se dá předpokládat, že úhyny budou minimální. Také jsou odolnější vůči predátorům,“ vysvětluje chovatel.

Vědci vysadili perlorodky na deseti místech, která museli v řece dobře vytipovat. „Aby tam bylo dobré a stabilní dno, ideální rychlost proudění, dostatek kyslíku ve dně, kde perlorodka v tomto věku tráví většinu času. Čistota vody není problém, ta je stabilní. Jediné, co nám v Teplé Vltavě chybí, jsou pstruzi jako hostitelé perlorodek, ale to se právě v našich projektech snažíme řešit,“ vysvětluje hydrobioložka šumavského parku Eva Zelenková.

Vědci doufají, že letošní vysazení tisícovky perlorodek bude stejně úspěšné jako to loňské. „Když jsme dělali kontrolu, potvrdilo se nám, že místa jsou vybrána dobře. Poměrně velké procento perlorodek tam takzvaně sedí, nehnula s nimi ani velká voda,“ uvádí Eva Zelenková.

K ochraně populace mlžů přispěla také regulace vodáků na řece a řada projektů chránících tuto lokalitu s výjimečně čistou vodou. Díky tomu v současnosti žije v Teplé Vltavě celkem 1500 perlorodek.

Spustit audio

Související