Bobři se rozšířili na mnoho jihočeských řek. Zanechávají za sebou pokácené stromy

20. leden 2022 11:10

Bobrům se čím dál víc líbí na jihu Čech. Zatímco ochranáři jsou rádi, Povodí Vltavy už méně. Bobři kácením stromů působí škody, které pro společnost znamenají náklady. Naštěstí jsou zatím jen minimální, a to jak na řekách, tak na rybnících.

„Tady zrovna vidíte strom, který je krásně okousaný od bobra. To je ten typický konický okus,“ ukazuje šéf regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Bureš v lokalitě Suchomel u Českých Budějovic u starého ramene Vltavy.

Důkazy o výskytu bobrů v lokalitě Suchomel u Českých Budějovic

Některé stromy padly, některé mají jen okousanou kůru. „Myslím, že to je nedodělané dílo. Bobr se neživí tolik dřevem. Potřebuje ten strom pouze pokácet, a buď ho použije jako potravu, anebo na menších tocích jako stavební materiál pro vybudování hráze,“ říká Jiří Bureš.

Na jihu Čech bobři zanechávají stopy na několika místech. „Centrum výskytu je dnes na Šumavě. Na území národního parku se odhaduje devadesát až sto bobřích teritorií. A samozřejmě pokud se toto území naplní a nové generace bobrů už nemají prostor, tak vyrážejí do okolí,“ popisuje Jiří Bureš.

Bobři jsou tak poměrně široce rozšíření podél větších jihočeských řek, jako je Vltava, Blanice, Malše, Lužnice nebo Nežárka. Na rybnících se zatím tolik neobjevují.

„Tady v jižních Čechách jsme v trochu schizofrenní situaci, protože prostředí je tu pro bobra velice vhodné a zároveň sem má úředně vstup zakázán. Rybniční soustavy dokáže svými stavbami a svou činností poměrně poškodit, takže abychom tomu zabránili, je tady povoleno bobra likvidovat,“ dodává Jiří Bureš.

Čtěte také

Na Českobudějovicku bobři zatím nezpůsobili žádné větší škody, i když pracovníci Povodí Vltavy nějaké zaznamenali. „Jedná se o jednotky kusů poškozených stromů, a to především na Vltavě v úseku mezi Boršovem nad Vltavou a Planou u Českých Budějovic,“ potvrzuje vedoucí českobudějovického střediska Martin Kaiser.

„Znamenalo to pro nás zvýšení nákladů v řádu tisíců korun na odstranění padlých stromů z koryta řeky, aby netvořily překážku v proudění a zároveň nebyly nebezpečím například pro vodáky. Bylo nutné v postižených úsecích zvýšit kontrolu břehových porostů. Také bylo nutné odstranit stojící okousané stromy, které hrozily pádem,“ doplňuje.

I když je na území Jihočeského kraje povoleno bobry střílet, zatím k tomu došlo jen výjimečně.

Spustit audio

Související